Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för en bulgarisk comeback

Bulgarien är charterfavoriten som plötsligt försvann från radarn. Men nu tycks landet vara på väg att göra en rejäl comeback - den här gången med en mix av charterfolkligt och mer exklusivt utbud.

Technopulsen lirar fint med vågorna som rullar in mot Golden Sands flera kilometer långa sandstrand. I vattnet råder trängsel, men på stranden är det ännu trängre då i stort sett varenda centimeter från vattenlinjen och 20 meter upp är fylld av solsängar, parasoll och massagebås.

Golden Sands är den ledande charterorten i den norra änden av den bulgariska kusten. Hotellen ligger vackert inbäddade i grönska på en slänt ner mot Svarta havet, närmast stranden finns gott om små affärer med likartat utbud och ute på havet flyger snabba motorbåtar fram dragandes på banansläp eller skärmflygare med pirr i magen.

På den södra delen av kusten är Sunny Beach motsvarigheten. Likheterna är fler än olikheterna, även om Sunny Beach inte ligger lika vackert då det är platt och den superfina nästan milslånga sandstranden inte syns från hotellområdet på grund av en sandvall.

Båda badorterna är byggda och anpassade för utländska turister - här finns inte en enda bofast och för bulgaren i gemen är orterna lite för dyra. Sunny Beach har närmare 400 hotell och Golden Sands något färre.

Ett plus i Sunny Beach för den som vill ha mer än sol och bad är att den rara världsarvsstaden Nessebar, på en liten halvö i havet med flera fina ortodoxa kyrkor, ligger på gångavstånd. Tyvärr är kommersen lite väl stor i Nessebar, även om man städat bort de värsta avarterna numera.

Lite lugnare och därför charmigare är Sozopol strax söder om Burgas. Även den staden ligger på en halvö och har många gamla trähus kvar. I de mysiga gränderna fortskrider vardagslivet och det känns att man är i Bulgarien.

Den tredje riktigt stora charterorten är Albena, strax norr om Golden Sands.

– Albena byggdes i början av 1970-talet, för den kommunistiska makteliten. Vanligt folk var inte välkommet. Jag vet att min mamma och pappa åkte hit då bara för att titta på infarten till området. Än i dag tror de båda att Albena inte är för dem, men jag har lovat att bjuda hit dem, säger Nikolai, som jobbar med marknadsföring av badorten, som i dag ägs av ett privatföretag som nu rivit flera gamla hotell och byggt nya moderna.

När Golden Sands och Sunny Beach lockar både barnfamiljer och massor av party- och alkoholsugna är Albena mer stillsamt och familjeanpassat. Längs gatorna finns stånd där unga tjejer får håret flätat, det vanliga utbudet av rosendofter (Bulgarien är storproducent av både rosor och lavendel) och många badleksaksförsäljare. Prisnivån här är snäppet högre - inte så konstigt då allt har samma ägare.

Ny semesteranläggning

Flera mindre badorter, som Obzor och Sinemorets, har också svenska chartergäster. Obzor är lågmält och poppis bland bulgarer men Sinemorets - längst ner vid den turkiska gränsen - är det verkliga fyndet för den som vill uppleva stränder som inte körts över av paketturister. För tio år sedan fanns här inga hotell och nu bara några få, stranden är glesbesatt och havet fantastiskt kristallklart.

Nästan lika glest med turister är det längst i norr, där kusten bjuder på branta kalkstensklippor som bara ibland har små stränder nedanför. Balchik heter den främsta badorten här, men man får söka sig en kort bit norrut för att hitta "det nya" semesterbulgarien. I White Lagoon öppnar Ving nästa sommar en nybyggd anläggning, som i ett slag beräknas öka antalet svenska Bulgarienresenärer med närmare 30 procent. Och strax intill finns en annan magnet - Thracian Cliffs, korad till Europas bästa golfresort 2014. Själva banan är underbart vacker, men också en av de allra mest svårspelade. Som tur är finns det två banor till på lätt dagsutflyktsavstånd - båda fina och mer lättspelade för den som ännu har handicap.

På de exklusiva nya resorterna spenderar gästerna så klart mer pengar och det är där den nya Bulgarienturismen hör hemma.

Johan Öberg/TT

feature@tt.se