Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för 3D igen

Annons

Är tiden äntligen mogen för en fungerande Virtual Boy? I tisdags släpptes bomben som fått hela spelbranschen att börja spekulera. Då utannonserade nämligen Nintendo uppföljaren till Nintendo DS.

Den här gången utlovas äkta 3D-spelande – utan rödgröna glasögon eller huvudvärk.

I veckan slog nyheten om nästa bärbara Nintendo-konsol ner som en bomb i spelvärlden.

Detaljerna var sparsmakade. Konsolen kommer (naturligtvis) att visas upp för världen i juni, på världens största spelmässa – E3.

Men Nintendo kastade i alla fall ut ett ben till oss speljournalister och fans. Det kommer att bli en 3D-konsol, som ger djupverkan utan hjälpmedel som röd/gröna glasögon eller virtual reality-diton. Det får en naturligtvis att tänka på ”Virtual Boy” – den märkliga bärbara spelmaskinen som var tänkt att ta vid efter Gameboy-konsolen.

Genom en monokrom röd/svart skärm kunde spelaren uppleva djupseende i spel med populära Nintendo- karaktärer. Men allt man pratade om var att konsolen gav användarna massiv huvudvärk och röda ögon, på grund av den bristfälliga tekniken.

Konsolen skapades av Gunpei Yokio, geniet bakom Gameboy och spelserien ”Metroid”. Yokio menade aldrig att släppa Virtual Boy i sin dåvarande form, men Nintendo ville jobba i fred med sin nästa konsol N64 och tvingade ut den märkliga prototypen på marknaden.

Förödmjukelsen blev total när Virtual Boy floppade. Yokio lämnade sitt jobb på Nintendo. Den 4 oktober 1997 dog han i en bilolycka, 56 år gammal.

Men nu kanske tiden och tekniken har hunnit i kapp Yokios idéer om tredimensionella spel. Varenda elektroniktillverkare pratar om sina 3D-apparater. Vi kan se 3D-film på biografer och Sony hajpar sin Playstation 3 genom att lansera stöd för tekniken.

Jag tvivlar på watt det skulle finnas fog för oro. Nintendo lär knappast göra om misstagen med Virtual Boy. Hur tekniken kommer att se ut vet vi inget om i dagsläget. Kanske kan det japanska DSi-spelet ”Hidden 3D pictures” ge en fingervisning om hur konceptet fungerar?

Där känner konsolens inbyggda kamera av spelarens orientering och kan skapa en illusion av 3D när man vinklar och vrider konsolen.

Hur som helst så känns det onekligen som om tiden antagligen är här för en fungerande Virtual boy.

Jag tror att Gunpei Yokio spänt väntar på årets E3-mässa där uppe på sitt moln. Kanske kan den bli hans upprättelse för Nintendos största fiasko till dags dato?

GVarenda elektroniktillverkare pratar om sina 3D-apparater.

Annons