Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att utmana alkoholnormen?

Annons

Det går att ta en öl eller ett glas vin i princip var som helst, när som helst, numera. Serveringstillstånden i Sverige har ökat med 20 procent de senaste 30 åren. Allra mest ökar antalet serveringstillstånd på Gotland, men även här i länet märks ökningen – framför allt i Östersund. Jämtland är dessutom ett av länen med flest antal serveringstillstånd per invånare. I turisttäta Åre fanns vid slutet av förra året så mycket som 86,2 serveringstillstånd per 10 000 invånare.

I SVT:s Gomorron Sverige diskuterades häromdagen de senaste årens ökning av serveringstillstånd. Ökningen kan bero på allt från förenklingar i lagen till EU-anpassningar. De inbjudna debattörerna hos SVT – Gotlands regionråd Meit Fohlin (S) och Gun-Lis Roos, ordförande i Stockholms läns nykterhetsförbund – verkade framför allt vara oense kring vad frågan handlade om; Fohlin såg det som ett uppsving för turismen, Roos som en fara för våra barn. Näringslivet kontra folkhälsan, kan man också säga.

Det är en fråga gammal som gatan, oavsett om det gäller 1950-talets starkölsförbud, åldersgränserna på Systembolaget eller hanteringen av droger och narkotika. Ska man släppa marknaden helt fri, reglera eller förbjuda? Oavsett vad du tycker är jag helt säker på att du har en åsikt – det verkar nämligen alla ha.

Det problematiska i diskussionen är att den allt för ofta landar i ett tillgodoseende av näringslivets behov. Med hänvisning till turistnäringen ser man inga som helst problem om det finns alkoholservering i varje gathörn, även då det inte är turistsäsong. Särskilt för mindre kommuner blir ansökningar om serveringstillstånd välkomna när allt som kan ge turistnäringen en skjuts framåt ses som positivt.

Men oavsett hur det i bland låter i debatten är alkohollagstiftning och beslut gällande alkohol tyvärr ingen näringspolitisk fråga som vilken som helst. Lagstiftningen i dag innehåller tydliga krav för serveringstillstånd och så länge krogen eller restaurangen i fråga uppfyller dessa krav ska väl inga problem finnas, eller? Det bör också här tilläggas att en restaurang som inte serverar alkohol har svårare att konkurrera på marknaden. Kanske är det kärnan i problemet; alkohol är en så basal del i vår kultur att det verkar vara omöjligt att gå ut och äta om det inte serveras.

Det är dags att vi börjar se alkoholhantering som en hälsofråga i större utsträckning och en näringslivsfråga i mindre utsträckning. Var femte bilförare som omkommer i trafikolyckor var onykter. Minst 60 000 barn lever med missbrukande föräldrar. Alkoholbruk är norm och i dag förväntar vi oss att kunna ta ett glas vin till maten. Trots denna alkoholnorm fortsätter alltså serveringstillstånd delas ut till höger och vänster, kanske för att lagarna helt enkelt inte är nog restriktiva.

Här i Östersund har tälten på Krogstråket precis öppnat för att ännu ett år sälja dyr öl i plastflaskor. Ett roligt tillfälle att möta upp gamla hemvändande vänner och bekanta, absolut. Men varför ses alkohol alltid som en så naturlig del av vår samvaro? Och vilka vinner på den synen egentligen?