Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att tänka nytt

Efter 92 år i makten, återigen över 100 miljoner minus i kassan och det enda som finns att betala räkningarna med är de sparade pengar som sinar fort, säger den sittande majoriteten att de är nöjda. Återigen går de till val på samma koncept som alltid, "Vi ska fortsätta styra så här!" Ingen plan längre än till september, ingen plan för ekonomin, ingen ledning. Vill den socialdemokratiska majoriteten bara åt makten? Vi undrar vad ni vill med sjukvården, primärvården, folkhälsan och den regionala utvecklingen?

Nyligen gick Anne-Marie Johansson, landstingets socialdemokratiska talesperson för primärvårdsfrågor ut och markerade tydligt att "Vårdvalet är ingen lösning för glesbygden, där bor få. Man kan aldrig lita på marknadskrafterna när man bor i en glesbygd". Johansson väljer att blunda för det goda exemplen med Nya närvården i Hoting och Fjällhälsan i Hede, är inte dessa två exempel goda nog för Johansson? Hon väljer också att blunda för det faktum att Centerpartiet föreslog mer pengar till de glesare befolkade delarna av länet, det förslaget som hon själv var med och avslog.

Socialdemokraternas politik i landstinget har hämmat tillväxten och utarmat landsbygden. Det visar sig när landsbygdsatsningar avslås, goda exempel förbises och bristande framtidstro får vara underlagen till besluten? Det visar sitt tydliga språk när mer pengar läggs in i Östersunds sjukhus och primärvården får mindre.

Vi som Centerpartister vill att Region Jämtland/Härjedalen ska ge oss, våra vänner, vår familj och alla andra som valt att bo i länet ett rikare liv. Det ska finnas möjligheter att besöka hälsocentralen inom en rimlig resväg. Det innebär också att vi måste ha reella förutsättningar för att kunna bo kvar. Vi måste satsa på landsbygden och skapa förutsättningar så att fler väljer att bo på landsbygden. Då måste vi pröva nya vägar. Exempelvis skulle mobila vårdteam likt mammografibussen vara en lösning för att möta barnfamiljer och äldre, vilka mest är i behov av hälsocentralen. Men vi måste också våga testa ny teknik, till exempel videosamtal med doktorn, istället för att resa Sveg-Östersund 36 mil tur och retur. Smarta mer hållbara lösningar, nytänkande helt enkelt.

Genom nytänkande och framtidstro finner vi enkla lösningar för framtidens sjukvård i vår region, det gör det enklare och bättre för människorna i våra region. Du har helt fel Ann-Marie Johansson, det bor tillräckligt med folk på landsbygden för att vi ska kunna ge dem både valfrihet och sjukvård, marknadskrafterna finns i "glesbygden" det gäller bara att skapa förutsättningar för att låta nytänkande lösningar att växa.

Elin Lemon (C), Herrö/Sveg, Kandidat för regionfullmäktige, Jörgen Larsson (C), Frösön, Kandidat för regionfullmäktige, Eva Hellstrand (C), Undersåker, Kandidat för regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel