Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att ta fajten med ogräset

Vårvärmen har anlänt och ger ovälkomna gäster en rejäl skjuts i både rabatter och odlingsland. Vill du få kontroll över din trädgård så är det hög tid att plocka fram hacka och rensjärn – innan det är för sent.

Ju tidigare du börjar desto bättre, anser Solveig Sidblad, trädgårdskonsulent på Fritidsodlingens riksorganisation. Nu börjar ogräset gro i stora delar av landet, men än är myllan lättarbetad.

– Jorden har inte hunnit bli torr än, så det går lättare att få upp ogräsets rötter.

Men trots bra jord så är det många som drar sig för att ta tag i sega rotbaserade ogräs som kirskål, kvickrot och åkertistel.

– Det handlar om hur djupt rötterna går, säger Solveig Sidblad och betonar att mödosamt arbete lönar sig. Inte minst när det kommer till den av många fruktade kirskålen som snabbt kan ta över rabatten.

– Kirskål går att bli av med. Den går inte så djupt så med en del jobb kan man lyckas gräva bort den. Annars kan man alltid täcka marken med markduk, svart plast eller tidningar i ett par säsonger, så är de borta sedan.

Ettåriga fröbaserade ogräs växer visserligen snabbt, men är till skillnad från rotogräs lätta att rycka upp. Oavsett vad du försöker bekämpa – undvik kemiska medel.

– Men om du måste, punktbehandla bara genom att pensla på det gröna. (TT)