Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att ta bort dubbdäcken

Den ihärdiga vintern håller på att släppa sitt grepp.

Därmed börjar det också bli dags att byta till sommardäck. I år är det första året som dubbdäcken ska tas av senast den 15 april.

De nya reglerna för vinterdäck började gälla den 1 december i fjol. En av förändringarna är att man inte får ha dubbdäck längre än till och med den 15 april. Tidigare fick man ha dubbdäcken på till och med den 30 april oavsett väglag.

Med tanke på att det varit en kall och snörik vinter i hela landet är risken stor att det på vissa håll kommer att vara vinterväglag även efter den 15 april.

– Självklart ska man följa reglerna, men det finns undantag. Om det fortfarande är vinterväglag den 16 april får du behålla dubbdäcken på tills väglaget blir bättre, säger Göran Andersson, utredare på Transportstyrelsen.

När är det vinterväglag?

– Om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan som du färdas på räknas det som vinterväglag.

Dubbfria vinterdäck får användas även efter den 15 april, men man bör byta till sommardäck så snart det är möjligt eftersom vinterdäck ger sämre grepp och längre bromssträcka vid sommarväglag.

Dessutom är det oekonomiskt, då vinterdäcken ger högre bränsleförbrukning. Den mjukare gummiblandningen gör att vinterdäcken slits mer på sommarväglag.

NA Media

namedia@na.se