Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att ta ansvar för Åres ekonomi

Västjämtlands Väl är för all positiv utveckling i Åre kommun, även om våra motståndare vill ge en annan bild av oss.

Annons

Men, för att den positiva utvecklingen ska bli verklighet måste varje satsning ske på ett vettigt sätt så att vi får ut så mycket som möjligt av varje skattekrona som kommunen satsar. Och här vet vi att det går att göra betydligt bättre och mer ansvarsfulla satsningar än vad som hittills skett. Oavsett vad som styr de förtroendevaldas beslut av okontrollerade satsningar så kan vi se att man har inte lärt sig av tidigare misslyckade projekt. Just nu pågår ombyggnationen av Strandvägen i Järpen på ett mycket märkligt sätt.

Vi är inte emot att man tar tag i detta projekt, speciellt som det varit ett vallöfte i två valomgångar. Men hur det genomförs motsätter vi oss. De berörda fastighetsägarna och företagarna har fått mycket bristfällig information om hur ombyggnationen påverkar deras verksamheter. Avtalen med berörda är ännu ej klara och att budgeten spricker är ett faktum långt innan projektet är klart.

Liknande projekt som gått över styr ekonomiskt är reningsverket i Vik (totalkostnaderna kommer förmodligen att bli 2,5 till 3 gånger högre än kalkylerat), tunneln i Åre, Totthyllan, flytten av högstadiet och ombyggnationen av skolan i Mörsil och bron över järnvägen till Åre. Och skattebetalare och den ordinarie verksamheten (skola, äldrevård etc) får ta smällen i form av nedskärningar.

För fyra år sedan gick alliansen till val på ”en ekonomi i balans”. Ett märkligt vallöfte med tanke på att det är lagstadgat att alla kommuner måste ha det. På pappret kan vi i dag se att alliansen redovisar en balanserad ekonomi. Men om man tittar ut i verkligheten samt även börjar syna siffrorna mer i detalj kan man ganska snart konstatera att teori och verklighet är två helt skilda saker. Det bör påpekas att varje kommuninnevånare i Åre kommun (okt 2008) har en låneskuld på 4 5 000 kr onor – vi är bland de mest skuldtyngda i landet och har en låneskuld som är tio gånger så stor som för en Ö stersundare.

Västjämtlands Väl kommer att använda sina mandat så att framtida ekonomiska beslut vilar på väl genomarbetade och korrekta underlag i en helhet där inte nya projekt havererar och drabbar ordinarie verksamhet. Vi måste få en trygg och långsiktigt hållbar ekonomi i Åre kommun som på bästa sätt tar hand om skattebetalarnas pengar. Dessutom måste våra förtroendevalda tydligt och ärligt visa på hur de tagna besluten påverkar kommunens kärnverksamheter.

Västjämtlands Väl

Peter Andersson, Mikael Sundman, Catrin Ogewall, Jörgen Encke, Maria Kjellström, Jan-Ove Lindholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel