Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att stävja ungdomsbrottsligheten innan den blir värre

Han har jobbat i åtta år som rektor i en Göteborgsförort och har sett mycket inom ungdomskriminalitet, från droger, vapen i skolan och skolbränder till utpressning. Nu vill Anders Sköldqvist, rektor från Frösön, mota Olle i grind innan samma tendenser kommer hit.

– Vi har redan sett en början, säger han.

Annons

Anders Sköldqvist är rektor på Önegården och Videgården i Valla på Frösön sedan i somras. Innan dess var han rektor i en Göteborgsförort och där fick han se vad ungdomskriminalitet kan ställa till med.

– Jag såg det mesta, säger han. Det var ungdomsgäng som kunde utöva utpressning mot en elev. Skaffade han eller hon inte fram pengar till dagen efter så skulle de få smaka på kniven. Det var också misshandel och hot, droger och vapen.

Nu har Anders sett tendenser till att ett liknande beteende börjat dyka upp i hans område på Frösön, visserligen i mindre skala men Anders vill ändå peka på riskerna och stävja tendenserna.

– Det mest otäcka som hänt här de senaste månaderna är alla småbränder som vi haft. Tydligen har ett eller flera gäng dragit fram och tänt på och det hela kulminerade den gångna helgen då det brann två uthus på 4H-gården i Valla. Nu vill jag inte säga att det är samma gäng bakom alla bränderna, det är polisens sak att utreda, säger han. Jag vill inte heller peka ut ungdomarna från Valla. Det kan vara någon från andra delar av kommunen som kommer hit och busar, säger Sköldqvist.

Det var tidigare i höstas som en grillplats brann upp i Valla norra och totalförstördes, samma kväll försvann en grind från villaområdet som senare hittades uppeldad. På en förskola i området bröts en lekstuga upp och alla leksakerna därinne eldades också upp. Det plus 4H - branden gör att både Anders Sköldqvist börjat reagera.

– Nu har jag gått ut till föräldrarna på mina förskolor och berättat om den senaste tidens händelser. Nu har de visserligen barn som är upp till fem år men de ska veta att de i framtiden har ett övergripande ansvar för sina barn och deras handlingar. Hade barnen som jag såg i Göteborg haft någon som tagit hand om dem från början hade vi nog inte sett så mycket kriminalitet.

Anders Sködqvist berättar om en annan märklig händelse för några veckor sedan. Då såg en förbipasserande dam att det sprang ungdomar på Vallaskolans tak. När hon påpekade det olämpliga att vara på taket tog en av grabbarna fram en mobil och filmade henne. Damen blev rädd och sprang därifrån.

Även boende i området berättar för LT att det börjar kännas otryggt att gå ut på kvällarna.

– När jag går ut sent på kvällarna med min hund kan det vara fullt med skrikande ungdomar ute. De borde ha gått och lagt sig för flera timmar sedan, säger hon. Hade jag inte min hund skulle jag aldrig ha vågat mig ut.

Brandtekniker Bosse Andersson vid Östersundspolisen säger att det är oroväckande att det brunnit på flera ställen i Valla under hösten, men samtidigt är det svårt för polisen att utreda bränderna när det inte kommit in anmälningar.

– Det är sådana här gånger vi ser att det skulle behövas en kvarterspolis i de större bostadsområdena. En polis som kan besöka skolorna och visa att de finns på plats. Det skulle innebära mycket för ungdomarna och för oss.