Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att skriva en önskelista

Annons

Okej, julen är över.

Dags för ett nytt spelår.

Och vad passar väl bättre än att skriva en önskelista för spelåret 2009.

Det kan kanske låta ologiskt att skriva en önskelista för 2009 när halva julskinkan står kvar i kylskåpet och risgrynsgröten knappt hunnit kallna, men jag gör det ändå. För ett nytt år innebär en ny start, ett oskrivet blad med massor av möjligheter och förhoppningar.

Min första, och högsta, önskan inför det nya spelåret är innehållsmässig mognad. Även om branschen under det gångna året har tagit en del kliv mot mer seriöst historieberättande och kanske tonat ner en del av grabbigheten så finns det en hel del kvar att göra. Jag skulle vilja se fler trovärdiga karaktärsporträtt, smartare stories och färre klassiska stereotyper, helt enkelt därför att jag vill få en upplevelse som närmar sig filmens värld i ännu högre grad. Med dagens kraftfulla konsoler finns möjligheterna, nu är det dags att utnyttja dem.

Min andra önskan är att antalet gimmickspel minskar drastiskt och ersätts av spel som bygger på bra idéer. Den största delen av spelpubliken har accepterat och köpt konsoler med alla möjliga konstiga tillbehör och rörelsekänsliga handkontroller, nu är det dags att börja utnyttja möjligheterna till mer än att vända pannkakor i kock-spel och annan lättköpt underhållning för stunden. Jag vill se mer seriösa och fungerande idéer till Wii och de rörelsekänsliga kontrollerna till Playstation 3, annars kommer fenomenet att förvandlas till ännu en muggig virtual reality-kalkon.

Min tredje önskan är att det görs fler svenska översättningar av barnspel. Jag vet inte hur många gånger per år som jag testar barntitlar som jag ändå inte kan rekommendera till kompisar som ska köpa spel till sina barn, helt enkelt därför att majoriteten är på engelska. Nintendo har, till exempel, en uppsjö välgjorda mästerverk som skulle kunna nå ännu fler bara man satsade på att släppa dem med svenskt tal. Visst kan spel vara ett bra sätt att lära sig engelska på, men risken är också att barnen snackar mer och mer Svengelska.

Sen finns det naturligtvis en massa mer självklara önskningar, som ännu häftigare grafik, nya fräcka sätt att spela online, att man äntligen får sätta tänderna i ”Resident evil 5” eller ett nytt ”Zelda”, men det är garanterat önskningar som kommer att uppfyllas.

Man skulle i princip kunna hålla på hur länge som helst, men det har vi inte tid med för nu har ju 2009 redan börjat.

Mer läsning

Annons