Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att skatteplanera

Vänta inte på att deklarationsblanketten ska dyka upp framåt vårkanten.

Annons

Vänta inte på att deklarationsblanketten ska dyka upp framåt vårkanten. Det är nu, innan årsskiftet, som du har möjlighet att påverka din skatt. Börja skatteplanera nu, uppmanar Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Det är dags att tänka på skatteplaneringen. Om du väntar kommer skolavslutningar, julbord med jobbet och storhelgerna med släkten. Mitt i allt julstök börjar du fundera på om du lagt alla pusselbitar på rätt plats inför kommande deklaration. Känner du igen dig?

Därför vill Privata Affärer redan nu väcka dina tankar på skatteplanering. Nu kan du i lugn och ro börja tänka på aktieaffärerna som sänker din skatt i nästa års deklaration. Som vanligt handlar det om att eftersträva större vinster än förluster.

Reglerna kring den snåriga kapitalvinstbeskattningen förutsätter att du planerar inför varje årsskifte eftersom vinster och förluster inte behandlas lika. Blir förlusterna större än vinsterna är skattesänkningen normalt 21 procent. Om förlusterna överstiger vinsterna med 20 000 kr får du 4 200 kr i skattesänkning.

Men en annan typ av kvittning ger dig större skattesänkning och det är den som görs mot aktier eller aktiefonder som samma år säljs med vinst. En aktieförlust på 20 000 kr sänker då skatten med 30 procent av förlusten, 1 800 kr mer än vid en okvittad förlust på 20 000 kr.

Har du hittills i år större förluster än vinster finns det alltså bra skäl att sälja aktier eller fonder med vinst före årsskiftet.

Finansdepartementet funderar på att ändra dessa regler. Men jag kan inte se att de har någon större brådska. Så jag tror det är osäkert om det ens kommer något förslag under nästa år.

Det finns dock en lösning redan nu som jag och allt fler väljer. Det är att spara i aktier och fonder inom ramen för en kapitalförsäkring. Här blir det ingen vinstskatt utan i stället en årlig skatt på 1,05 procent av kapitalet vid årets ingång. Visst finns det en nackdel och det är att du måste betala skatt även när börsen går åt fel håll.

Du kan inte bara flytta över dina aktier till en kapitalförsäkring. Aktierna måste säljas med vinstbeskattning som följd om du vill flytta kapitalet. Men många av oss sitter nu med både vinster och förluster som kan kvittas mot varandra. Så det kan vara det perfekta tillfället att inleda ett nytt liv som aktiesparare. När finansdepartementet funderat färdigt lär skattereglerna knappast bli förmånligare än dagens kapitalförsäkring.

Skatteplaneringen är inte längre lika hysterisk som tidigare. Ett skäl är den slopade förmögenhetsskatten. En skatt som många kunde minska eller trolla bort. I regel skedde det genom transaktioner i anslutning till årsskiftet.

Pensionsförsäkringen har dessutom börjat spela ut sin roll som planeringsinstrument. Borta är köerna hos försäkringsbolagen inför årsskiftet. Att avdraget begränsats till 12 000 kr för de flesta påverkar mycket. Många väljer i dag andra placeringsformer för sitt pensionssparande, som ger större möjlighet att själv bestämma när pengarna ska tas ut.

Du har inte ens bråttom med att fyllnadsinbetala. Pengarna ska vara hos Skatteverket senast den 3 maj 2010. För belopp över 20 000 kr gäller dock den 12 februari.

I Privata Affärer nummer 11 ger vi dig 20 tips för hur du sänker din skatt. Men det gäller alltså att agera innan årsskiftet.

PER HAMMARLUND, CHEFREDAKTÖR PRIVATA AFFÄRER

Mer läsning

Annons