Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att sätta in medlare

USA har ett elegant styrelseskick där makten är delad mellan president, kongress och högsta domstolen. Maktdelningssystemet försvårar enväldig maktutövning och uppmuntrar till förhandlingar och pragmatiska lösningar, särskilt när republikaner och demokrater kontrollerar varsitt maktcentrum, vilket är fallet i dag. Men det förutsätter att partierna förmår att göra just det, mötas i konstruktiv dialog.

Om Maud Olofsson på sin tid verkade besatt av att ge sig på Socialdemokraterna, är det ingenting jämfört med den republikanska Tea Party-falangens hat mot president Barack Obama. De hårdföra högerradikalerna har bestämt sig för att göra allt som står i deras makt för att sabotera för Obama. Därför står USA för närvarande utan budget och delar av den amerikanska staten höll på fredagen stängt för den fjärde dagen.

När Barack Obama besökte Sverige var det inga tveksamheter om att världens mäktigaste person från världens mest inflytelserika nation var i stan. I dag, en månad senare, framstår USA som ett djupt dysfunktionellt land. Demokrater och republikaner slänger dörrar i ansiktet på varandra, samtidigt som nervositeten i omvärlden växer. Om några veckor måste kongresspolitikerna ha enats om att höja landets skuldtak, annars tvingas USA ställa in sina betalningar och vi riskerar en global ekonomisk härdsmälta. Det får inte hända. Och är det något som talar för en uppgörelse om budget och skuldtak är det insikten om de extremt höga insatserna. Problemet är att dessa tedrickande republikaner inte tycks mottagliga för förnuftsmässiga argument.

Häromdagen uttryckte en av de republikanska motvallskärringarna att nedstängningen av statsapparaten var lyckad eftersom det minskat statens utgifter, ett av tokhögerns huvudmål. Sanningen är att den drastiska åtgärden kommer att kosta långt mer än om staten hade hållit öppet som vanligt.

För världsekonomin kan ett lamslaget USA få katastrofala följder. Och i förlängningen skulle det kunna få politiska följdverkningar även för svensk politik. Oro i omvärlden brukar gynna den sittande regeringen. Anders Borgs skulle få anledning att dra på sig sitt mest bekymrade ansiktsuttryck och tala myndigt om farorna som hotar oss.

Att republikaner och demokrater kommer på talefot med varandra är därför av yttersta vikt. Bryts inte dödläget snart får vi kalla in utomstående medlare.