Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att prioritera miljön

I länet liksom i resten av landet påverkas vi av klimatförändringarna. Ett exempel är fler slaskiga och dåliga vintrar, vilka hotar vinterturismen. I Jämtland liksom i resten av landet påverkas vi av gifterna i vår mat och omgivning. I Jämtland liksom i resten av landet påverkas vi av vilken mat som serveras i äldrevård och skolor. Miljö- och klimatfrågorna påverkar oss alla och vi står inför stora framtidsutmaningar.

Sverige har tidigare varit ett modernt föregångsland som kunnat möta framtidens utmaningar. Under de senaste 60 åren har vi till exempel mycket snabbt fasat ut användningen av kol och olja för uppvärmning av bostäder, genom offensiva investeringar i biobränsle för fjärrvärmeverken. Det har minskat koldioxidutsläppen med miljontals ton. Men de senaste åtta åren har något hänt. Ambitionerna har minskat och vi har hamnat på efterkälken vad gäller investeringar i framtidens miljöteknik och energiförsörjning.  

Vi gröna ser det som en huvuduppgift att ställa om samhället och säkra fungerande ekosystem, friskt vatten, ren luft och odlingsbar jord. Vi försvarar naturen när den hotas av kortsiktiga intressen och accepterar inte att Sverige ger upp inför kommande prövningar.

För att möta Sveriges framtida utmaningar vill vi bland annat:

# Sätta fart på arbetet för att 100 procent av all elproduktion och uppvärmning i Sverige ska komma från förnybara energikällor senast år 2030. Under mandatperioden ska energianvändningen effektiviseras, förnybara energikällor byggas ut och det ska bli mer lönsamt att sätta upp solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården.

# Bryta Sveriges oljeberoende. Oljan i världen sinar och ska vi kunna leva där bilen behövs, även efter oljesamhället, måste vi satsa på förnybara bränslen och el som drivmedel. Dessa ska vara billigare än bensin och investeringar i produktion av biodrivmedel, biogasmackar och infrastruktur för eldrivna fordon ska stödjas.

# Göra det enklare att resa klimatsmart. Kollektivtrafikens andel av transporterna ska fördubblas. Vi ska förbättra och bygga ut både det nationella järnvägsnätet och den regionala spårtrafiken. Vi ska också börja bygga banor för höghastighetståg.

# Flytta långväga godstransporter från lastbil och flyg till tåg och sjöfart. Det ger mindre utsläpp, färre olyckor, minskad trängsel och mindre slitage på vägarna.

# e till att god ekologisk mat köps in till skolor och äldreboenden, och underlätta för svenska bönder att ställa om till ekologisk produktion. Det ger bättre mat, friskare natur, livskraftigare jordbruk och en mer levande landsbygd.

# Förbjuda farliga kemikalier. Sverige ska ta strid i EU för förbud mot farliga ämnen. När EU:s regelverk inte räcker till ska Sverige gå före med nationell lagstiftning. Bättre kontroll behövs för att säkerställa att dricksvattnet är fritt från gifter. Platser där barn vistas dagligen, till exempel förskolor och skolor, ska vara giftfria.

# Skydda fler naturområden, både i skogen och havet. Naturens mångfald behövs för att vi ska klara av att anpassa oss för ett varmare klimat.

# Skärpa djurskyddet. Stränga djurskyddskrav ska ställas i offentlig upphandling och djurens möjlighet att få utlopp för sitt naturliga beteende ska respekteras inom all djurhållning.

Vi har alla förutsättningar att på nytt bli ett globalt föregångsland med bättre miljö och snabbt minskande klimatutsläpp. Men det kräver en ny regering som är beslutsam och investerar i en modernisering av Sverige.

Björn Lindgren (MP) Riksdagskandidat, Frösön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel