Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att börja med USB 3

USB 3 är upp till fem gånger snabbare än dagens standard USB 2.

USB 3 är upp till fem gånger snabbare än dagens standard USB 2. Nu börjar USB 3-produkter nå ut på marknaden. Appledatorer stöder inte USB 3-men det finns lösningar på problemet.

Tidigare har mac-användare kunnat skryta med att firewire 800 slog USB 2.0 i hastighet. Men utvecklingen går framåt och med USB 3.0 har fartförhållandet förskjutits.

Apples vd Steve Jobs har tidigare sagt att företaget inte är intresserad av att gå över till USB 3.0 i dagsläget. Anledningen uppges vara brist på brett stöd bland hårdvarutillverkarna, främst samarbetspartnern Intel. Att det sistnämda i sin tur inte har tagit till sig tekniken beror på att företaget utvecklar lightspeed, optiska kablar som klarar av överföringshastigheter på upp till 10 gbps.

Orkar man inte vänta på obeslutsamma Apple finns nu alltså Lacies USB 3.0 expansionskort med tillhörande drivrutiner och kompatibla hårddiskar som ett alternativ. Korten finns tillgängliga som pci express för Mac pro eller Expresscard/34 för Macbook pro och de kräver att man har Mac osX eller senare installerat.

För windowsanvändare finns redan datorer och moderkort på marknaden med USB 3.0, även om den stora jätten Intel är seg i starten.

Allt fler USB 3-tillbehör letar sig ut på marknaden. Pretexc lanserat en läsare, P240 USB3.0 Multi-Card Reader, som stöder USB 3. Då kan man utnyttja den snabba överföringshastigheten som dagens minneskort har.

USB 3 är bakåtkompatibelt med USB 2. För Firewire kommer en ny standard kallad S3200 som ger en teoretisk överföringshastighet på 3200 Mbit/s.


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild