Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att avbryta svältkuren

De ekonomer som fortfarande förespråkar en klassisk åtstramningspolitik blir allt färre. Så få att Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg nyligen förutspådde att de snart kommer att rödlistas. Enligt alla tillväxtprognoser kommer den svenska ekonomin gradvis att stärkas de närmaste åren. Ändå vill Anders Borg (M) ”bygga skyddsvallar runt ekonomin” för att nå överskott igen om några år. Borg vill med andra ord fortsätta med en åtstramningspolitik som ledande ekonomer med nobelpristagaren Paul Krugman i spetsen, menar är anledningen till den skyhöga arbetslösheten i hela Europa.

Paul Krugman anklagade nyligen i en krönika i New York Times Sveriges Riksbank för att hålla arbetslösheten på en onödigt hög nivå genom sin räntepolitik, en ständigt pågående svältkur som går ut på att hålla räntan hög.

Även om Magdalena Andersson (S) sågar regeringens ekonomiska politik så törs inte heller Socialdemokraterna i praktiken lämna åtstramningspolitiken. 1990-talets ekonomiska kris, när Göran Persson uttalade de klassiska orden ”den som är satt i skuld är inte fri”, sitter fortfarande djupt i medvetandet.

Men frågan är om inte den linje partiet driver i dag bygger mer på taktiska överväganden om vad som går hem hos väljarna, än sunt förnuft. Man försöker helt enkelt tävla med Moderaterna om vem som låter mest ansvarstagande och därmed mest ”regeringsduglig”.

En konstant hög arbetslöshet är inte bara förödande för de arbetslösa själva. Den är också en utmärkt grogrund för högerextrema partier av olika slag. Det är ingen slump att Sverigedemokraterna växer och att Nationella fronten får ökat stöd i Frankrike just nu. Arbetslöshet och ekonomisk stagnation går hand i hand med extremism.

Runt om i världen pågår en debatt om att växande klyftor och ojämlikhet (som är andra effekter av svältkurerna) är ett hot mot både ekonomi och säkerhet. I Sverige pratar politikerna fortfarande om faran av att ”låna till välfärden”.

Det är befriande att LO:s ekonomer vågar föreslå ett paket på 70 miljarder med investeringar i bland annat infrastruktur och bostäder. Ett kraftfullt stimulanspaket som skulle ge 100 000 nya jobb och sänka arbetslösheten med två procent. Det förutsätter att man överger överskottsmålet under några år. Just nu ett tabu, men snart möjligt att prata om. Förhoppningsvis.