Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagermans föregångare till JR

Fyra vänner går samman för att driva sin egen bilverkstad. Men en av dem har en egen agenda. I Stig Dagermans "Streber" finns den svenska dramatikens föregångare till JR Ewing. Onsdag kväll gästar Dramaten Storsjöteatern.

Gemensamma tag för allas nytta, eller vassa armbågar för att göra karriär? I "Streber" från 1949 hämtade Stig Dagerman inspiration från sin fars liv till ett drama om konflikten mellan att sträva efter kollektivets bästa eller sin egen privata framgång.

När "Streber" i höstas hade premiär på Dramaten, för att nu i vår turnera med Riksteatern, är huvudpersonen Blom tveklöst elake Måns. Men Mattias Silvell, som spelar honom, försöker ändå att inte ta ställning.

– Jag försöker ju själv alltid undvika att ha moraliska ingångar i det jag gör, men han manipulerar ju alla människor han träffar. Det gör han.

Huruvida dagens publik har mer överseende med girigbuken Blom än premiärpubliken 1949 är förstås omöjligt att säga.

Bilverkstaden är ett socialistiskt kooperativ, helt i linje med Stig Dagermans syndikalistiska övertygelse. Blom ljuger om räkenskaperna för att övertyga sina vänner att sälja verkstaden och jobba för en annan ägare än sig själva.

Men Dagerman gjorde trots allt en huvudperson vars bevekelsegrunder inte är helt omöjliga att förstå, menar Mattias Silvell.

– Han säger till sina kompisar: "ni säger att den här verkstaden är socialistisk, men det är ju fortfarande banken som äger firman. Vad spelar det för roll om vinsten går till banken eller till en privat ägare?"

Har Blom några moraliska betänkligheter?

– Det tror jag inte. Man kan tänka sig att han rationaliserar sina känslor och tycker att han gör de andra en tjänst, säger Mattias Silvell om en pjäs som han tycker behåller sin aktualitet.

– Det är väl många i dag som lever långt ifrån sina ideal, som kör med lite dubbel bokföring för att ta sig fram.

Erika Josefsson

erika.josefsson@tt.se