Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens fruktfrossa

Ät mer frukt och lev längre. Det rekommenderar brittiska forskare. LT gav sig ut för att kolla Jämtlänningarnas fruktvanor.

Vi träffar ett par personer som kommer till butiken för att köpa frukt. De flesta har klart för sig vad de ska ha, oftast är det banan och apelsin som hamnar i korgen. Inte alla känner till Livsmedelsverkets rekommendationer om minst 500 gram frukt och grönt per dag men de allra flesta äter tre eller fler frukter om dagen.

Utbudet av ekologisk frukt har ökat på senare tid och prisskillnaden är inte längre så stor. Numera skiljer det till exempel inte mycket alls mellan ekologisk och icke-ekologisk banan. Ser man dock till näringsinnehållet skiljer det avsevärt mycket mer då en ekologisk banan innehåller 18 gånger så mycket magnesium och 200 gånger mer tryptofan än en icke ekologiskt odlad banan, enligt Tommy Svensson, Utbildningscenter.