Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Däckexplosionen förändrade Dennys liv

Under en sekund på väg 83, utanför Arbrå i Hälsingland förändrades Denny Blomströms liv för alltid. När däcket på hans långtradare exploderade skar bilen ner i diket och rullade runt. I hytten satt Denny fastklämd.

Denny Blomström ligger i sin säng uppe på Remonthagens rehabilitering. Han tittar ut genom fönstret och funderar över alla "om" som dyker upp i hans huvud.

– Det kan vara "om" jag hunnit köra några 100 meter till innan däcket exploderade, eller "om" det inte legat en stor sten precis där jag körde av vägen. Men nu är allt som det är, nu gäller det att titta framåt i stället, säger han när sköterskan hjälper honom upp i rullstolen.

Här är berättelsen om dagen som förändrade Dennys liv.

Denny Blomström från Östersund har jobbat som datatekniker i 25 år. De sista fem åren i yrket var han på Länstidningen, men när Östersundstidningars dataavdelningar slogs ihop så var det han som var sist anställd som fick gå.

– Jag gick arbetslös nästan ett år och passade på att ta körlektioner för lastbil med tungt släp. När utbildningen var över så fick jag nästan omgående ett vikariat som chaufför och körde en grusbil i åtta månader. Det var ett jobb som jag trivdes med, fritt och bra och hyfsat betalt. Visserligen helt olikt det som jag gjort tidigare men jag gillade att sitta bakom ratten.

När vikariatet var slut gick Denny arbetslös över vintern och nu i våras fick han jobb igen på samma firma, men nu skulle han köra långtradare med olika laster runt Mellannorrland.

Klockan var ett på natten den fjärde maj i våras när Denny steg upp för att äta frukost och åka ner till Skanderåsen där hans färdiglastade långtradare stod och väntade. Han skulle ner till Orrskär, söder om Söderhamn för att lossa lasten av sågat virke som skulle ut på export.

– Jag kom ner till långtradaren klockan tre på natten och satte igång med en säkerhetskontroll, som jag alltid gjorde innan jag startade en resa. Jag kollade lasten och om det var några skador på däcken bland annat. Mina arbetskamrater tyckte nog att jag var onödigt noggrann.

Färden gick normalt ända tills Denny nästan var framme i Arbrå. När bilens vänstra framdäck exploderade, där slutar också hans minne.

– Allt som hände därefter har jag fått mig berättat, säger han.

Dennys långtradare for tvärs över vägen när framdäcket blev söndertrasat och bilen inte längre gick att styra. Han hamnade i ett djupt dike och lastbilen välte och hytten klämdes ihop av en stor sten. Själva släpet stod kvar efter smällen på rätt köl.

– Jag hängde upp och ner svårt fastklämd. Som tur var kom en kollega från samma företag strax efter mig och han har jobbat som räddningsledare. När han såg den söndertrasade hytten var han övertygad om att jag skulle sitta död därinne.

När stora larmet hade gått och hela platsen blev invaderad av räddningsfordon, jobbade räddningstjänsten en hel timme med att klippa loss Denny från vraket.

– Brandmännen sa att jag var vid medvetande hela tiden och att jag pratade, det vet jag inte om själv. Tydligen hade jag sagt att jag inte kunde känna mina ben.

Denny hamnade först på sjukhuset i Gävle och därifrån fick hans familj det lugnande beskedet att Denny var i det närmaste oskadd och skulle få ta tåget hem.

– Men det var precis tvärtom. Jag var svårt skadad och ryggmärgen var svårt klämd mellan sjätte och sjunde kotan vilket gjorde att jag var förlamad i princip i hela kroppen.

Denny fördes till Uppsala för operation och han blev hopskruvad med titanskruvar i ryggen. Efter en tid i Uppsala kom han senare till Universitetssjukhuset i Umeå. Därifrån fick hans familj beskedet att Denny kanske skulle kunna sköta en elrullstol om han kunde börja röra fingrarna på ena handen i framtiden. De fick också veta att Denny skulle behöva all hjälp dygnet runt. Dessutom fick han lunginflammation och blodproppar i lungorna och han svävade mellan liv och död flera gånger.

Men när det var som värst vände allt och framtiden började se ljusare ut.

Sedan en månad tillbaka ligger Denny på Remonthagen i Östersund.

– All personal här är förvånad över hur fort rehabiliteringen har gått och jag känner att jag blir starkare för varje dag. Jag har också hittat en slags fyrhjuling på internet som jag blev intresserad av. Häromdagen var de upp från fabriken och visade en maskin för mig och nu har jag beställt en. Det innebär att jag kan göra det som jag gillar mest även i framtiden, att vara ute i naturen och komma ut för att fotografera. Fyrhjulingen gick perfekt i terrängen.

Denny berättar att några av hans kompisar tror stenhårt på att han ska komma upp på benen en dag.

– Jag hoppas de har rätt. Fortsätter det att gå så här bra kanske jag kan börja tro på dem.