Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cyniskt om marknadshyror

I en artikel svarar Villaägarna på vår debattartikel om Bostadsbubblor och dolda skatter. Från Hyresgästföreningens sida har vi inte föreslagit att något ska göras när det gäller ränteavdragen för de hushåll som äger sitt boende. Däremot anser vi att samhället ska vara neutralt när det gäller beskattning av olika boendeformer. I vår debattartikel beskriver vi att hyresgästerna får betala för en lång kedja av skatter och avgifter som de i slutändan får betala på hyran. Bostadsbeskattningskommittén konstaterar också att hyresrätten är kraftigt missgynnad skattemässigt. Om Företagsskattekommitténs förslag skulle genomföras ökas skattetrycket ytterligare.

I vår debattartikel trycker vi på att bostadsmarknaden måste ses som en helhet. I sitt svar framför Villaägarna att hyresregleringen (läs för låga hyror) gör att rörligheten på hyresmarknaden blir för låg. Vi har hört detta argument tidigare och det finns starka krafter som vill införa marknadshyror. Rörligheten uppnås då genom att människor inte har råd att bo kvar i sina lägenheter. Vi tycker att detta är ett cyniskt resonemang.

När Villaägarna argumenterar för ökad rörlighet när det gäller hyresrätter genom att slopa den hyresreglering som finns är man inne på en mycket en farlig väg. Bostadsmarknaden är en helhet och behovet av rörlighet gäller hela bostadsmarknaden. Någon skulle kunna komma på tanken att öka rörligheten och förhindra en bostadsbubbla genom att slopa eller försämra ränteavdragen för det ägda boendet. Det är en utveckling som Hyresgästföreningen inte vill se. Rörligheten skulle i och för sig öka, eftersom många människor inte längre skulle ha råd att bo kvar i sin ägda lägenhet eller villa. Ett sådant resonemang är lika cyniskt och felaktigt som när det gäller marknadshyror/avreglering av hyresmarknaden. I dag är kostnaderna för boendet alldeles för högt och människor får ta stora risker för att ha någonstans att bo. Vi vill att samhället ska vara neutralt när det gäller beskattningen av olika boendeformer.

Tillgången på hyresrätter till en rimlig kostnad är viktig för tillväxten. Människor och i synnerhet ungdomar måste kunna flytta till jobb som passar dem och företag måste kunna rekrytera personal som passar företagen. Hyresrätten är en del av samhällets infrastruktur.

I grunden föreslår vi alltså en skattereform som gör att hyresrätten inte missgynnas skattemässigt. En sådan reform kommer att ta tid och i avvaktan på detta föreslår vi därför ett statligt investeringsstöd för produktion av hyresrätter och skattefria underhållsfonder för att minska skattetrycket för bostadsföretagen.

Henry Magnusson, regionchef, Hyresgästföreningen region Norrland                                                                               

Lillemor Göransson, ordförande, Hyresgästföreningen region Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel