Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cyklister sämst på trafikvett

När Motormännens vägombud kontrollerade beteendet hos trafikanterna vid obevakade övergångsställen visade det sig att cyklisterna är sämst på trafikvett.

– Cyklisterna i Östersund söker inte kontakt med sina medtrafikanter och tar inte hänsyn till vare sig fotgängare eller bilister, säger Stig-Björn Sundell, vägombud i Jämtland.

Annons

När en cyklist ska korsa en körbana vid ett övergångsställe ska cyklisten kliva av cykeln och leda den över vägen. Det är det nästan ingen i Östersund som gör.

– Det har varit någon enstaka äldre dam som har betett sig som man ska, annars verkar folk cykla hur som helst här. Speciellt yngre cyklister är rent laglösa, säger Stig-Björn Sundell.

Vägombuden kunde direkt konstatera att fotgängarna var de som skötte sig bäst under kontrollen.

– De saktar in och söker kontakt med bilisterna som är på väg fram till övergångsstället innan de går över. Det är väldigt positivt, säger Stig-Björn Sundell.

Bilisterna sköter sig däremot inte lika bra, utan kan vara nonchalanta ibland.

– Var fjärde bilist stannar inte vid övergångsstället även om de ser att en fotgängare vill över och det är naturligtvis inte bra, säger Stig-Björn Sundell.

Kontrollen som Motormännens vägombud gör vid obevakade övergångsställen genomförs i hela landet och ska vara klar den 14 juni. Statistiken för året kommer då att jämföras med siffrorna från 2008, då en liknande kontroll genomfördes.