Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyklister sämst på trafikvett

När Motormännens vägombud kontrollerade beteendet hos trafikanterna vid obevakade övergångsställen visade det sig att cyklisterna är sämst på trafikvett.

– Cyklisterna i Östersund söker inte kontakt med sina medtrafikanter och tar inte hänsyn till vare sig fotgängare eller bilister, säger Stig-Björn Sundell, vägombud i Jämtland.

Annons

När en cyklist ska korsa en körbana vid ett övergångsställe ska cyklisten kliva av cykeln och leda den över vägen. Det är det nästan ingen i Östersund som gör.

– Det har varit någon enstaka äldre dam som har betett sig som man ska, annars verkar folk cykla hur som helst här. Speciellt yngre cyklister är rent laglösa, säger Stig-Björn Sundell.

Vägombuden kunde direkt konstatera att fotgängarna var de som skötte sig bäst under kontrollen.

– De saktar in och söker kontakt med bilisterna som är på väg fram till övergångsstället innan de går över. Det är väldigt positivt, säger Stig-Björn Sundell.

Bilisterna sköter sig däremot inte lika bra, utan kan vara nonchalanta ibland.

– Var fjärde bilist stannar inte vid övergångsstället även om de ser att en fotgängare vill över och det är naturligtvis inte bra, säger Stig-Björn Sundell.

Kontrollen som Motormännens vägombud gör vid obevakade övergångsställen genomförs i hela landet och ska vara klar den 14 juni. Statistiken för året kommer då att jämföras med siffrorna från 2008, då en liknande kontroll genomfördes.

Annons