Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykelvägen på Annersia en viktig fråga

Annons

För många företagare efter väg 592 är en gång- och cykelväg den viktigaste frågan. När jag som förtroendevald i Östersunds kommun har träffat företagare på Annersia får jag samma svar från alla, nämligen att det behövs en gång- och cykelväg.

De ser behovet av att barn, ungdomar och vuxna tryggt kan röra sig mellan fritidsaktiviteter och hemmet. En ökad befolkning leder till ökad biltrafik och gångtrafik.

Flera företagare har dagliga transporter av tunga fordon, till exempel mjölkbönder eller transportföretag. Därför måste väg 592 rustas upp för att vara trafiksäker och en gång- och cykelbana måste byggas.

Några centerpartister har förslagit att bygga en ny väg som ska vara betalväg. Det löser inte problemet. Människor som bor i bygden måste fortsätta att använda nuvarande väg. Tunga transporter finns kvar, även om de minskar något. Men minskningen av trafiken blir aldrig så stor att vägen känns trygg utan en gång- och cykelbana. Därför är det ett dåligt förslag.

Betalvägar på nya vägbyggen är också en dålig idé här upp i norrlands inland. Länet har redan varit försökskanin med Rödöbron. En familj på Rödön kunde komma upp i cirka 15 000 kronor per år i brotullavgifter. Per Åsling (C) försöker få oss att tro att stockholmare och andra sörlänningar hade fått betala för en avgiftsfinansierad Åretunnel. Men de som åker där dagligen är Åres kommuninvånare. De hade fått bekosta tunneln med avgifter.

Det är en dålig politik som föreslår att delar av landet med liten befolkning ska bekosta sina vägbyggen med avgifter, medan skatt ska bekosta vägbyggen i befolkningstäta delar.

I fallet med väg 592 ökar det inte heller trafiksäkerheten särskilt mycket. Staten ska bekosta gång- och cykelväg på Annersia, och den behövs nu.

Mona Modin Tjulin (S), Orrviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel