Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykelstopp på tåget

I snart tre år har jag pendlat mellan Östersund och Åre med min cykel på Norrtåg.

Nu har ni tagit ett beslut att era resenärer inte längre får ha cyklar ombord. På er webb säger ni att: eftersom vi har begränsat utrymme ombord och med hänsyn till våra resenärers säkerhet är det inte tillåtet att ta med cykel ombord.

Vi bor i en region som tydligt satsar på friluftsliv och cykelturism. Bergscykling är ryggraden i Åres sommarsäsong. Det vore därför naturligt att kunna ta med sig cykeln på tåget. Därtill borde regionen vinna på att tåg i glesbygd välkomnar cyklarpendlare för att därigenom öka sin attraktion eftersom många personer ofta jobbar/bor några kilometer från stationen. Detta reducerar behovet av bil/buss, ökar bekvämligheten och minskar miljöpåverkan.

Nästan alltid är det gott om plats på tåget och att det skulle vara svårt att ordna plats för cykeltransport känns omodernt och borde gå stick i stäv med utformade turismpolicies och miljömål. Vänd detta till något positivt istället. Det här är en möjlighet för er på Norrtåg att profilera er som både flexibla, moderna och miljömedvetna. Kanske kan ni göra cykelkampanjer tillsammans med SkiStar för att visa hur attraktivt det är att åka tåg istället för bil?

Jag önskar att ni omprövar ert beslut och behandlar cyklisterna som en stor, möjlig kundgrupp istället för något som är i vägen och icke önskvärt.

Pär Hägglund, cyklist tillsammans med resenärerna Markus Åsberg, cyklist och Joel Svedlund, miljöexpert.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel