Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykelstigar som kulturarv

Annons

Anna-Maria Rautio har under sin utbildning till jägmästare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i Umeå studerat gamla cykelstigar. Vilket resulterade i examensarbetet "De norrländska svältsnörena - en skoghistorik analys av cykelstigsbyggnationer under 1900–talet". Arbetet har finansierats av Statens Fastighetsverk och syftar till att belysa cykelstigarnas historia och värdet de har som kulturarv i dag.

I sitt arbete skriver Anna-Maria Rautio bland annat om hur cykelstigar ansågs vara den enda lösningen på Norrlands kommunikations fråga 1937 och att det byggdes flera mil cykelvägar fram till 1950-talet.

Om markägare uppmärksammar dessa kulturarv och restaurerar dem kan vi kanske ta cykeln nästa gång vi vill rekreera oss i de norrländska skogarna skriver SLU i ett pressmeddelande.