Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykelstigar som kulturarv

Anna-Maria Rautio har under sin utbildning till jägmästare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i Umeå studerat gamla cykelstigar. Vilket resulterade i examensarbetet "De norrländska svältsnörena - en skoghistorik analys av cykelstigsbyggnationer under 1900–talet". Arbetet har finansierats av Statens Fastighetsverk och syftar till att belysa cykelstigarnas historia och värdet de har som kulturarv i dag.

I sitt arbete skriver Anna-Maria Rautio bland annat om hur cykelstigar ansågs vara den enda lösningen på Norrlands kommunikations fråga 1937 och att det byggdes flera mil cykelvägar fram till 1950-talet.

Om markägare uppmärksammar dessa kulturarv och restaurerar dem kan vi kanske ta cykeln nästa gång vi vill rekreera oss i de norrländska skogarna skriver SLU i ett pressmeddelande.