Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykelskola för invandrarkvinnor på Hofvallen

Under fredagen fortsatte NTF:s cykelkurs på Hofvallen där invandrarkvinnor från gruppen Ladies Villa tog chansen att lära sig att cykla.

Kommunen är beställaren och NTF arrangerar den cykelkurs som vänder sig specifikt till invandrarkvinnorna i Ladies Villa som av olika anledningar inte lärt sig att cykla i vuxen ålder. Kursen startade i torsdags och flera kvinnor från Ladies Villa har valt att anmäla sig.

60-åriga Shirin Abdulrahman från Kurdistan är en av dem. Hon är fast besluten om att lära sig cykla.

– I mitt land är det förbjudet för kvinnor att cykla. Det jag har svårt med är balansen. Det är jättesvårt, kanske har det med åldern att göra, säger Shirin innan hon trampar iväg.

Instruktören Maud Nässén från NTF hjälper till med att hålla cykel upprätt med hjälp av ett extra styre.

Vid förra omgångens kurs 2011 lärde sig hälften av deltagarna att cykla hjälpligt berättar Stig-Björn Sundell från NTF.

– Felet vi gjorde förra gången var att vi instruktörer höll i cyklarna för mycket och skötte balansen åt kvinnorna. Nu har vi till exempel plockat bort en trampa på cykeln så att de själva får hitta balansen.

Doumboya Madigabe från Elfenbenskusten kommer sakta och lite försiktigt in på Hofvallen.

– Jag har träningsvärk, säger hon och ler. Hon berättar att igår var den allra första gången som hon någonsin provade att cykla. Träningsvärken till trots, drar hon på sig hjälmen, sätter sig mjukt på sadeln och rullar iväg, tätt följd av Stig-Björn Sundell.

Kursen fortsätter nästa vecka och avslutas med två teoripass där allmänna trafikregler gås igenom.