Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykelpremiär i Hammerdal

Orvar Nilsson ger sig inte. För tolfte året i rad bjuder han in till Formtoppsloppet i Hammerdal.
– Folk säger att det här är Sveriges vackraste tempobana, berättar Nilsson.

Nilsson kom på idén med den tidiga vårtävlingen och han har allt sedan starten 2003 varit tävlingsledare.

– Jag opererade båda höfterna för tio år sedan och eftersom det inte gick att springa började jag cykla i stället. Det är suveränt. Det finns inget bättre, säger den 69-årige eldsjälen, som driver tävlingen vidare för att han så gärna vill att sporten ska växa.

– Det är mitt cykelintresse som gör att jag fortsätter att arrangera loppet. Jag vill att det ska bli tävlingar här omkring.

Orvar Nilsson har dock fortfarande svårt att locka de stora skarorna till Hammerdal. Trots att cykelintresset stiger. Rekordet är 32 deltagare,.

– Det är otroligt många som cyklar i dag, men att få dem till ett lopp är svårare. Många härifrån tävlar i Vätternrundan, men det går inte att få dem hit. Det är likadant med Vasaloppet. Folk åker där, men sedan inget mer.

Det 29 kilometer långa loppet – som avgörs i tre deltävlingar i maj och juni – går längs Ammeråstigen och har haft exakt samma sträckning alla tolv år. Tre klasser finns, en för tävlingscyklister med tempocyklar, en för vanliga motionärer och en för ungdomar som bara mäter 10 kilometer.

Banrekordet hålls av en Sundsvallscyklist som för ett par år sedan noterade 35.32.