Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Curlingtjejer elitsatsar på skoltid

Nästa läsår får Jämtlands gymnasium en nationellt godkänd idrottsutbildning, NIU, inom curling.

Men skolan och Östersunds curlingklubb kunde inte vänta. De tjuvstartar redan i år med en light-version.

Det finns tillräckligt många curlingspelande elever i länet för att satsa på en NIU-utbildning inom curling. Det gjorde att Jämtlands gymnasium och Östersunds curlingklubb ansökte om att få starta utbildningen. Skolverket gav grönt ljus att starta inför nästa läsår 2014/2015. Men redan i år drar alltså en light-version av Jämtlands curlinggymnasium igång, eftersom förberedelserna var så goda.

Elva spelare från Östersund och Sveg har tagit chansen att träna två pass i veckan under dagtid, vilket blir ett komplement till deras ordinarie träning.

Tre av dem som tagit chansen är Emma Sjödin, Sandra Ljungberg och Tova Sandberg från Östersund. De går alla tre första året på gymnasiet, men i olika klasser.

– Vi har alla sökt curlingutbildningen på gymnasiet i Härnösand, men blev nekade. De hade bara tre platser i år på 20 sökande, säger Tova Sandberg.

Alla tre har spelat curling i sex år, de spelar i samma lag för Östersunds curlingklubb tillsammans med den yngre lagmedlemmen Sofie Bergman.

– Att kunna träna på skolan innebär att vårt lag har ökat satsningen oerhört inför vintern, säger Tova.

•• Vad har ni för mål?

– Som juniorspelare är det att få spela junior-VM och det långsiktiga målet är såklart att ta OS-guld, säger de tre.

Två fyspass i veckan kommer att hållas inom skolans satsning. Ansvariga tränare är elitspelarna Johannes Patz och Anna Gustafsson. Vidare kommer eleverna att lära sig mer om mental träning samt om kombinationen kost och träning.