Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Curlingföräldrarna hemma efter döttrarnas andra OS-guld

/
  • Curlingguldföräldrarna  Tord-och Åsa Bergström hemma efter döttrarna Anna Le Moine och Kajsa Bergströms fantastiska bedrift att vinna guld vid OS i Vancouver. Här med några av de medaljer som döttrarna vunnit under årens lopp.

– Det roligaste vi någonsin varit med om inom curlingen.
Åsa och Tord Bergström kom i söndags hem till Sveg efter några fantastiska veckor i OS-staden Vancouver, där döttrarna Kajsa Bergström och Anna Le Moine var med om att vinna guldet i damcurlingen.

Annons

Lag Anette Norberg tog sitt andra raka OS-guld och Åsa och Tord har varit med gåda gångerna.

– Det var naturligtvis jättestort när det blev guld i Turin 2006, men ännu värre när finalen kom att spelas mot Kanada i självaste Kanada, säger Tord.

– Inget går upp emot curling i Kanada där det finns över en miljon spelare och det var ett öronbedövande liv i OS-hallen under hela turneringen, berättar Åsa.

– Finalen mellan lag Norberg och Kanada blev oerhört spännande, där det länge såg ut som om Kanada skulle vinna, men i de båda sista omgångarna blev plötsligt deras skipper, som under turneringen i övrigt spelat fantastisk curling, nervös och fick inte till stenarna fullständigt, fortsätter Tord.

Nu var publiken inte lika sportslig som den brukar vara i Kanada. Tord och Åsa menar på att det berodde på att alla som fanns i hallen inte var helt insatta i sporten.

– Man jublade när Kanadas motståndare missade sina stenar och skrek även åt motståndarna när de slog sina stenar.

Åsa berättar om en kul händelse under finalmatchen:

– Bredvid mig satt Eva Lunds 15-årige son Adam. När matchen närmade sig slutet sa jag åt honom att han skulle få en hundralapp om Sverige skulle ta guldet. Och han blev jätteglad när han fick hundringen.

När väl Sverige hade bärgat OS-guldet bröt jublet ut i hela hallen. Guldlaget hyllades ordentligt liksom även hemmanationens silverlag.

– De många i Kanada som kan curling vet allt om motståndarna och hur de brukar spela, berättar Tord.

Gladdes med alla svenskar på plats gjorde även kungaparet och prins Carl Philip och det blev senare ett ordentligt firande med det svenska laget och deras anhöriga på en restaurang som curlingförbundet hade fixat.

Kajsa Bergström var som sagt reserv i guldlaget utan att ha spelat en enda match.

– Men hon slet och jobbade under hela turneringen. Tillsammans med förbundskapten Stefan Hasselborg och coachen Stefan Lund fanns Kajsa i curlinghallen långt in på kvällarna och testade de stenar som skulle användas i nästa omgång.

Åsa och Tord Bergström tror inte att lag Norberg kommer att fortsätta med nuvarande uppställning.

När det gäller deras döttrar så har Kajsa sagt att hon gärna vill fortsätta spela curling (nu spelar hon i svegslaget Fjällbrynt) medan det är mera osäkert när det gäller Åsa.

Föräldrarna har varit med på massor av de orter där döttrarna bärgat OS-VM-EM och JVM-medaljer. Men nu tror de att det inte blir fler curlingresor.

– Man ska sluta när man står på toppen, menar Åsa.

– Men det har varit fantastiska år där vi rest över hela världen för att titta på curling.

Mer läsning

Annons