Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Curlingen ska växa – med tjuvstartande ungdomar

Östersund ska växa som curlingstad. Nu i höst tar elva ungdomar chansen att "tjuvstarta" curlinggymnasiet.

– Det ger en extra dimension, säger Jonatan Markusson.

Läsåret 2014/15 startar NIU-utbildningen, nationellt godkänd idrottsutbildning, i curling på Jämtlands Gymnasium i Östersund.

Riktigt så lång väntan blir det dock inte. Startskottet har redan gått – i smyg.

– Det som händer i år är att curlingförbundet och Östersunds curlingklubb har en tjuvstart, på de villkor vi kan erbjuda från skolan. Vi har nu totalt åtta förbund och nio idrotter som vi jobbar med, säger Michael Söderkvist, NIU-ansvarig på Jämtlands Gymnasium.

Curlingklubben får en stor roll i satsningen.

– ÖCK har ett operativt ansvar för träningsgruppen. De har ett väldigt stort ansvar för att det blir den träning det ska vara, och har också engagerat de här två ledarna, säger Michael Söderkvist.

Ledarna är Johannes Patz och Anna Gustafsson, som får viktiga och stora roller. De ska kombinera sina egna elitsatsningar samt studier med att utveckla ungdomar.

– Vi gick båda riksgymnasiet i Härnösand. Vi vet vilka träningssätt vi använt där, kan ta med oss positiva och negativa erfarenheter från det och förmedla det på vårt sätt, säger Johannes Patz, som tog JSM-guld med sitt lag Skellefteå/Eskilsson tidigare i år.

– Ju fler som vill satsa, blir det förhoppningsvis lättare att få bra förutsättningar här, säger Anna Gustafsson, i höst en representant för Sverige i mixed-EM.

Elva ambitiösa ungdomar tar i år chansen att träna extra under dagtid.

– Det handlar om att få träna mer. Det finns inte alltid tid när man kommer hem från skolan. Nu gör vi det på schemat i stället och får bra hjälp med träningen, säger Olle Majiet, som valt att haka på "tjuvstarten" under sitt sista gymnasieår.

– Det ger en extra dimension, säger Jonatan Markusson, lagkamrat till Olle.

Nu, i början av säsongen, handlar mycket om fysträning. Det blir även ett besök till Sundsvall, som har curlingis tidigare än Östersund.

Just fysträningen är ett underskattat moment i curling, menar de båda.

– Man måste orka och lyckas hålla fokus under de där timmarna som en match pågår. Under en turnering eller ett sammandrag blir det många matcher på kort tid.

• Era mål på längre sikt?

– Bli bättre och försöka klättra högre upp. Vinna JSM, säger Olle Majiet.

– Ja, JSM inom några år, i alla fall. Och sedan kanske vinna någon internationell tävling, säger Jonatan Markusson.