Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Curlingdamerna får spela om EM-guld

Sverige är klart för lördagens final i curling-EM i Stavanger. Efter semifinalseger mot Schweiz har nu lag Margaretha Sigfridsson chans att ta revansch på Skottland för förlusten i VM-finalen i våras.

Annons

Lag Margaretha Sigfridsson från Sverige har tagit medalj i de fyra senaste internationella curlingmästerskapen. Den sviten förlängs nu till fem mästerskap.

För efter 7–6-seger i fredagskvällens EM-semifinal mot Schweiz i Sørmarka arena i Stavanger är minst ett svenskt silver säkrat för kvartetten Sigfridsson, Maria Prytz, Christina Bertrup och Maria Wennerström.

I utklassningssegern (10–2) mot Norge i fredagens första slutspelsmatch visade svenskorna att de toppat formen lagom till kampen om medaljerna. Och i semifinalen kunde inte rutinerade Schweiz – där skippern och fyran Mirjam Ott, 41 bland annat har guld i såväl VM som EM och två OS-silver – stå emot.

Stal poäng
Visserligen tog Schweiz ledningen med 1–0 efter den första omgången, men svenskorna vände till 2–1 i den tredje omgången efter en dragning för två poäng av fyran Maria Prytz.

Och i den fjärde omgången stal Sverige en etta när Ott misslyckades med en rutinartad dragning för en poäng. Det var till och med nära en svensk tvåa, men mätning av stenarna i boet visade att endast en blågul sten var närmast tee.

Efter varsin enpoängare kunde Ott kvittera till 4–4 med en slagning fram till två poäng. Men i den åttonde omgången tog Sverige ett fast tag om semifinalen. Med omgångens sista sten kunde Prytz med en kontrollerad slagning fixa tre poäng och en svensk 7–4-ledning.

Skottland obesegrat
När sedan Schweiz fick nöja sig med en etta i den näst sista omgången hade lag Sigfridsson finalbiljetten i sin hand. Med en tvåpoängsledning och fördel av matchens sista sten kunde Sverige kontrollerat släppa ifrån sig en enpoängare till slutresultatet 7–6.

Nu väntar Skottland – obesegrat i turneringen – i lördagens final. Samma unga Skottland, 22–24 år gamla, som i våras knep VM-guldet framför näsan på lag Sigfridsson i lettiska Riga. Då fixade den 23-åriga skippern Eve Muirhead det skotska guldet med finalens sista sten. Lag Muirhead spelade även bort Sverige från EM-finalen på hemmaplan i Karlstad. I gruppspelet i Stavanger föll Sverige med knappa 5–6.