Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Curlingdamerna får spela om EM-guld

Sverige är klart för lördagens final i curling-EM i Stavanger. Efter semifinalseger mot Schweiz har nu lag Margaretha Sigfridsson chans att ta revansch på Skottland för förlusten i VM-finalen i våras.

Lag Margaretha Sigfridsson från Sverige har tagit medalj i de fyra senaste internationella curlingmästerskapen. Den sviten förlängs nu till fem mästerskap.

För efter 7–6-seger i fredagskvällens EM-semifinal mot Schweiz i Sørmarka arena i Stavanger är minst ett svenskt silver säkrat för kvartetten Sigfridsson, Maria Prytz, Christina Bertrup och Maria Wennerström.

I utklassningssegern (10–2) mot Norge i fredagens första slutspelsmatch visade svenskorna att de toppat formen lagom till kampen om medaljerna. Och i semifinalen kunde inte rutinerade Schweiz – där skippern och fyran Mirjam Ott, 41 bland annat har guld i såväl VM som EM och två OS-silver – stå emot.

Stal poäng
Visserligen tog Schweiz ledningen med 1–0 efter den första omgången, men svenskorna vände till 2–1 i den tredje omgången efter en dragning för två poäng av fyran Maria Prytz.

Och i den fjärde omgången stal Sverige en etta när Ott misslyckades med en rutinartad dragning för en poäng. Det var till och med nära en svensk tvåa, men mätning av stenarna i boet visade att endast en blågul sten var närmast tee.

Efter varsin enpoängare kunde Ott kvittera till 4–4 med en slagning fram till två poäng. Men i den åttonde omgången tog Sverige ett fast tag om semifinalen. Med omgångens sista sten kunde Prytz med en kontrollerad slagning fixa tre poäng och en svensk 7–4-ledning.

Skottland obesegrat
När sedan Schweiz fick nöja sig med en etta i den näst sista omgången hade lag Sigfridsson finalbiljetten i sin hand. Med en tvåpoängsledning och fördel av matchens sista sten kunde Sverige kontrollerat släppa ifrån sig en enpoängare till slutresultatet 7–6.

Nu väntar Skottland – obesegrat i turneringen – i lördagens final. Samma unga Skottland, 22–24 år gamla, som i våras knep VM-guldet framför näsan på lag Sigfridsson i lettiska Riga. Då fixade den 23-åriga skippern Eve Muirhead det skotska guldet med finalens sista sten. Lag Muirhead spelade även bort Sverige från EM-finalen på hemmaplan i Karlstad. I gruppspelet i Stavanger föll Sverige med knappa 5–6.