Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cryptofritt i Storsjön

På tisdagen kom ännu ett glädjande besked för Östersundsborna. Det finns inte längre någon parasit vid råvattenintaget i vattenverket vid Minnesgärde.

– För första gången sedan utbrottet av parasiten Cryptosporidium hittade SMI inga parasiter i det råvatten som analyserats, säger

Rickard Johnson, chef på Vatten Östersund, i ett pressmeddelande.

Men det innebär inte att parasiterna är helt borta.

– Det vet vi inget om. Provtagningen som gjordes förra veckan vid vattenverket i Minnesgärde visar resultatet för de 100 liter vatten som undersöktes. I morgon, onsdag, tar vi nya som skickas på analys. Det här är ett sätt för oss att få bättre kunskap om vattnet i Storsjön.

Vad tar ni för vattenprover just nu?

– Förutom ordinarie provtagning vid vattenverket och på ledningsnätet, tar vi prover för crypto vid råvattenintaget till vattenverket i Minnesgärde och inkommande avloppsvatten till Gövikens avloppsreningsverk, förklarar Rickard Johnson.