Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cryptodomen: Rätten friar Östersunds kommun

Östersunds kommun frias i det uppmärksammade cryptosporidiummålet. Det meddelade Tingsrätten i Östersund under torsdagen. Rätten konstaterar att det inte finns någon ansvarig person på kommunen som har begått en brottslig gärning

Åklagaren hade yrkat på att Östersunds kommun skulle betala totalt sex miljoner kronor för spridandet av parasiten Cryptosporidium i det kommunala vattenledningsnätet i slutet av 2010 och början av 2011. Hälften av pengarna skulle enligt åklagaren betalas som ett bötesbelopp eftersom kommunen inte hade gjort tillräckligt mycket för att förebygga spridningen. Den andra hälften av de sex miljoner kronorna skulle betalas för att kommunen under ett antal år haft en ekonomisk fördel av att inte investera i ett skydd mot spridning av bland annat Cryptosporidium.

Men tingsrätten har valt att ogilla båda av åklagarens yrkanden. Resonemanget bakom den friande domen är bland annat att det måste finnas en ansvarig person på kommunen som har begått en brottslig gärning i samband med att det förorenade vattnet spreds. Rätten tycker inte att det finns uppgifter som styrker sådan brottslighet.
Tingsrätten konstaterar också att det inte finns något regelverk som definierar vilka så kallade säkerhetsbarriärer som krävs för att skydda dricksvatten mot Cryptosporidium. I varje fall fanns det inte det 2010 när parasiten spreds i Östersund. Rätten konstaterar också att det i dagsläget finns en oenighet om en barriär med ultraviolett ljus, som Östersund installerade i vattenverket efter spridningen, verkligen är det bästa sättet för att oskadliggöra parasiter.

Eftersom tingsrätten inte anser att kommunen har gjort sig skyldig till ett brott som kan leda till böter så kan kommunen heller inte dömas för att ha haft ekonomisk fördel av ett otillräckligt skydd.