Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cousins bjuder in till vedkällaren

Hur gick det egentligen för Cousins som med låten ”I wish” kom till finalen i talangtävlingen Svensktoppen Nästa och som låg på P4-toppen i åtta veckor förra året? LT åkte och hälsade på Strömsundsbandet som nyligen släppte sin första skiva ”Hello stranger”.

– Välkommen ner i vår musikstudio i vedkällaren, vi försöker vara här så ofta det bara går, säger Erika och tillägger att det är okej att behålla skorna på.

– Ja, vi spelade in skivan med dunjackorna på, bekräftar Johanna och ler under den spretiga luggen.

Det är alltså en trappa ner hos Nilssons allt händer, åtminstone allt som har med musik och göra. Vilket är ganska mycket i en familj med fyra musiker. Pappa Jörgen och mamma Gunilla har bandet Norrland och håller i musiktävlingen Popsnöret, som har blivit en stor succé på Folkets hus i Strömsund. Döttrarna Erika och Lina har gått i föräldrarnas fotspår. Erika spelar gitarr men hoppar gärna in och spelar trummor också. Lina står för slagverk och bas.

– Det är otroligt lyhört här och i vissa rum där uppe kan man höra varje ord som sägs. I bland är mamma och pappas band här och repar fram till midnatt. Då får man säga åt dem. Oftast är det ju inte barnen som ska säga åt sina föräldrar, men så är det här, säger Erika.

Egentligen kan man säga att musikaliteten är någon som kännetecknar hela släkten. Kusinen Johanna Persson spelar gitarr, trummor och piano. Tillsammans med Erika och Lina bildar hon bandet Cousins. Det märks att de har vuxit upp tillsammans, även om Lina ”fick vänta fyra år på Johanna”. De verkar känna varandra utan och innan och fyller gärna i varandras meningar och skratt. Musiken har präglat hela deras uppväxt, morfadern nattade sina barnbarn med dragspel och sång, och på kyrkis slogs tjejerna om mikrofonen.

Numera samarbetar de bättre och stämmer gärna upp i stämsång tillsammans. Medan vi är på besök sjunger de hemsnickrad country i soffan och bjuder på kaffe med en skvätt mjölk. Säga vad man vill om den gamla vedkällaren, men mysig har den blivit sedan man gjorde om den till musikrum.

– Det är pappa som har inrett här, säger Erika och gör en svepande gest med handen över rummet som bland annat har affischer på Marilyn Monroe och The Beatles på väggarna.

Det var Johannas mamma Annika som skrev succélåten ”I wish”. Nu har de planer på att göra något större samarbete med henne, men först och främst är det givetvis nya plattan ”Hello stranger” som gäller. Den är minst sagt efterlängtad. Ett och ett halvt år har det tagit att få den slutmixad och tjejerna hann bli rejält otåliga innan de fick fodralet i handen. Särskilt eftersom det bara tog två dagar att spela in den.

– Vi lejde in lokala musiker, men alla hade så mycket för sig att vi bara hann genrepa två gånger innan vi körde igång, berättar Johanna.

– Det är klart att man hade velat ha mer tid, som det var nu fanns det ingen tid att ändra något, men det gick ändå. Personligen tycker jag att skivan växer för varje gång jag hör den, fortsätter Erika, som också beskriver plattan som salt och blandad med Pollysmak.

Översätter man smakerna handlar det om pop, soul och funk. Alla åtta spåren, förutom ”I wish”, har de skrivit själva. Trots att de egentligen har olika musiksmak går det bra att skapa tillsammans; någon komponerar en melodislinga, någon börjar på en text, som någon annan fyller i. Texterna har titlar som ”Why?”, ”Don't be afraid” och ”Never want to let you go”

– Vi har kommit fram till att de är väldigt djupa, säger Erika.

– Ja, instämmer Johanna. Det är mycket Ingmar Bergmans ”Sjunde inseglet” över dem”.

Och så får alla tre ett skrattanfall, innan de med ens blir allvarliga igen.

– Många av låtarna kom till efter att morfar gick bort. Han var känd för att spela det mesta i moll, säger Lina.

Efter framgången i P4 har det varit ganska lugnt för Cousins. Det har visserligen blivit en del uppträdanden, men mest på privata tillställningar. En dröm är bland annat att få uppträda på Yrans demoscen.

– Men hur gör man då? Det är sådant vi måste lära oss nu, säger Erika.

Vi kan nog räkna med att få se mer av Cousins i framtiden.