Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaviruset får effekter på lokalt näringsliv – "Vi har märkt av förlängda leveranstider "

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Coronavirusets härjningar har satt kraftiga avtryck på den globala ekonomiska utvecklingen sedan epidemin tog fart i Kina mot slutet av januari. Nu märker även lokala företag av effekterna av viruset.

Med införda reserestriktioner mot bland annat Italien märker resebranschen snabbt av coronavirusets konsekvenser. På företaget 1way2travel i Östersund möter man främst kunders oro och funderingar samt har en del ombokningar.

– I nuläget är det mest funderingar och lite oro, säger Ulf Spjut på 1way2travel. Vi har också mycket ombokningar när flygbolag dragit ner på antalet avgångar till vissa destinationer. Då får vi boka om våra kunder som ska flyga via dessa till andra flygningar. Sedan brukar jag säga till kunder som känner oro inför att resa att om det inte känns rätt i magen om man ska ut och resa, så kanske man inte ska resa. Vi är rätt duktiga på vad som gäller när det kommer till avbokningar och lovar inte kunder något vi inte kan hålla. Fördelen för våra kunder gentemot de som bokar resor själva är att vi har avtal som gör att varken kunden eller vi tar någon ekonomisk risk, säger Ulf Spjut.

Hela Italien är nu avlyst av Utrikesdepartementet med avrådan från att resa dit. Det är ännu oklart hur utvecklingen i andra viktiga turistländer kommer att se ut.

– Vi har kunder som ska till Italien i påsk och framåt maj, säger Ulf Spjut. De som funderar får korrekta svar men oftast så kan man inte fatta beslut förrän två veckor innan resan. Det är också Utrikesdepartementets avrådan som transportbolag och andra har att förhålla sig till när det kommer till återbetalningar och annat, säger Ulf Spjut.

På företaget Hammlet i Pålgård tillverkas elektroniska applikationer som återfinns i styrsystem för till exempel gatubelysning och brandskyddssystem. Både de kretskort som används och komponenter som monteras på dessa i anläggningen tillverkas till stor del i Kina. Och företaget har märkt av coronavirusets konsekvenser.

– Vi har märkt av förlängda leveranstider på komponenter och mönsterkort, säger Mats Löwgren, vd på elektronikföretaget Hammlet i Pålgård, Hammarstrand.

– I normalfallet så har vi cirka sex veckors leveranstid på mönsterkort men nu är den uppemot tio veckor. Tillverkarna i Kina har nu en stor back-log (lista på beställningar, reds anm) att arbeta av och de prioriterar stora kunder. Ett tag var det också svårt att få tag på personer i Kina som kunde ge svar på prisförfrågningar och annat. Men nu har det blivit bättre. Vi har ett visst lager av våra tillverkningskomponenter för att kunna serva våra kunder snabbt. Men vi får se hur det här utvecklar sig längre fram, säger Mats Löwgren.