Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Corona, vinterkräksjuka och influensa – så minskar du risken att sprida smittor

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Under den senaste veckan har såväl antalet influensafall som antalet fall av vinterkräksjuka ökat i länet, skriver region Jämtland Härjedalen i ett pressmeddelande. Samtidigt rapporteras ständigt om nya fall i Sverige av det nya coronaviruset som ger sjukdomen covid-19 som sprids i vissa områden utomlands.

På tisdagen är totalt 24 personer i landet bevisat smittade av viruset som ger covid-19. Dock ännu ingen i Jämtlands län.

– Ännu har vi inget konstaterat fall av covid -19 i Region Jämtland Härjedalen, säger smittskyddsläkare Micael Widerström i pressmeddelandet. Däremot ökar antalet fall av både säsongsinfluensa och vinterkräksjuka.

Enligt Widerström är det viktigt att omgående ta kontakt med 1177 om du varit i ett område där det finns risk att du smittats av covid -19 under de senaste 14 dagarna för råd och eventuell provtagning.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns risk för att smittas av covid-19 i följande områden:

► Hubei eller annan provins tillhörande Kinas fastland där smittspridning pågår

► De italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto

► Iran

► Sydkorea

Det finns enkla rutiner att följa för att minska risken att sprida både vinterkräksjuka, vanlig influensa och covid -19.

– För samtliga tre sjukdomar gäller samma råd för att minska risken för smitta. Det handlar om enkla hygienrutiner och sunt förnuft, säger Micael Widerström.

Det här kan du själv göra för att undvika att smittor sprids:

► Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt. Är händerna synligt orena är tvål och vatten bäst.

► Undvik att röra vid dina ögon, näsa eller mun om du inte har rena händer

► Undvik nära kontakt med sjuka människor

Om du insjuknar med luftvägssymtom och eller feber alternativt magsjuka

► Stanna hemma när du är sjuk, även om du är lindrigt sjuk, för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra. Insjuknar du på arbetet så gå hem så snart det går.

► Håll gärna ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand. Det gäller särskilt om du behöver nysa eller hosta.

► Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.