Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Cornelis liv en kamp mot myterna"

Myterna om Cornelis Vreeswijk bidrog till att ta hans liv.

Det säger Hans-Erik Dyvik Husby som spelar Cornelis i storfilmen som har premiär i kväll.

Myten om det självdestruktiva konstnärsgeniet har funnits nästan lika länge som konsten själv. Bland dess offer finns Cornelis Vreeswijk.

Det säger Hans-Erik Dyvik Husby, tidigare känd som Hank von Helvete, sångare i norska Turbonegro. Han har själv kämpat mot ett knarkmissbruk som varit nära att ta hans liv. Och han känner väl igen sig i Cornelis historia om hur myten tar över - och krossar - artisten.

- En missbrukande konstnär måste få hjälp att konfrontera sina problem, inte nya recept på någon magisk drog. Jag hoppas det kommer fram i filmen: Cornelis behövde stöd att göra det han älskade. Jag hoppas filmen kan visa att det inte var bara Jim Morrison och Jimi Hendrix, vi hade en sådan kille i medelsvenssons Sverige på 60-talet också.

Filmen visar hur Cornelis länge slåss mot ett missbruk av alkohol och amfetamin. Drogerna tar sin tribut och bidrar till hans förtidiga död, 50 år gammal år 1987.

Sonen Jack Vreeswijk, som skrivit filmens musik och bidragit till manuset, säger att filmen vill punktera myterna och visa människan Cornelis.

- Att han skulle festa hela tiden stämmer inte. Periodvis levde han hårt och periodvis gjorde han inte det och då var han produktiv. Jag är övertygad om att filmen kommer att ge mer förståelse för varför han gjorde sina livsval. Hur han kunde vara så populär och samtidigt så ensam.

Hur tror du att Cornelis liv hade sett ut om han överlevt cancern?

- Jag tror att han hade dragit ner på turnerandet. Han hade blivit diktare på heltid och ägnat sig mer åt böcker och diktsamlingar, för det var vad han brann för. Han hade tagit en öl då och då och en pyttipanna på kvarterskrogen. Och levt ett ganska okej liv.

Bildtext 1: Hans-Erik Dyvik Husby spelar huvudrollen och Jack Vreeswijk har skrivit musiken till "Cornelis" som får premiär fredagen den 12/11.

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Bildtext 2: Hans-Erik Dyvik Husby har kämpat mot sitt eget drogmissbruk och tycker att "Cornelis" ger en viktig bild av den destruktiva konstnärsmyten: "Det här är frågor jag funderar mycket på", säger han.

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Bildtext 3: Cornelis Vreeswijk kort före sin död 1987.

Foto: Dan Hansson/Scanpix