Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Containrar kan få bärande roll i bostadslösning

Universitetsstudenten Kevin Denham har anlitats av Östersunds kommun för att väcka liv i tomma ytor på Storsjö Strand.
Hans kreativa tänkande har skapat en flexibel lösning som kan vara världsunik och bota ett bostadsproblem.

Det nya bostadsområdet Storsjö Strand har planerats med fokus på hållbarhet men under byggtiden kommer stora delar av de framtida byggytorna att stå tomma.

Det är här Kevin Denham, som pluggar till ekoingenjör vid Mittuniversitetet, kommer in i bilden.

Han har projektanställts av kommunen för att utveckla en bostadslösning som är flexibel, byggd på ett miljömässigt hållbart sätt och senare flyttbar den dagen permanenta bostäder ska byggas på platsen.

– Det här är ett helt system som ska kunna vara självförsörjande och vara ett koncept som ska kunna lösa många olika problem på en gång. Jag har inte sett det här någon annanstans tidigare, säger Kevin Denham.

Det han under det senaste halvåret utvecklat ett bostadssystem som baseras på att lastcontainrar från lastfartyg används som stomme i huskomplex. Den nya bostadslösningen ska kunna ha eget avlopp och egen energiförsörjning. Till det kommer också olika lösningar för egen matförsörjning.

En tanke är att detta skulle kunna lösa studentbostadsbristen. 28 kvadratmeter är storleken på den minsta lägenhetstypen.

– I början tänker vi oss omkring sextio lägenheter fördelade på sex hus, men det kan förstås ändras, behövs det fler lägenheter är det bara att lägga till fler containrar, förklarar Kevin.

Han har skapat ett nätverk av olika aktörer inom en rad olika branscher som har ekologiska och miljömässiga lösningar som affärsidé.

– De här olika komponenterna finns redan, det handlar nu bara om att få ihop dem till en enhet.

– Hela idén är sedan att allt enkelt ska kunna flyttas till en annan plats om det behövs.

Kevin har arbetat med projektet hos byggkonsultföretaget Sweco och samarbetat med arkitekten Anders Nyqvist som gjort sig ett namn genom att satsa helhjärtat på miljömässigt hållbart byggande.

Slutrapporten ska lämnas in till Östersunds kommun på fredag, sedan är det upp till kommunen om containerlösningen är något de vill satsa på.

Kostnaden brukar ofta vara viktig när något nytt ska byggas, är det här billigare än vanliga modulhus?

– Vi sitter och räknar på kostnaden just nu, men det finns mycket som talar för att det ska bli billigare, säger Kevin Denham.