Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Containermode

Annons
Kate Moss är den eviga. Sienna Miller hade sin glanstid 2005. Dagsländorna är många och rockdöttrarna är lika självklara som att streetstylesidorna fångar dem runt om i världen. Jag snackar om stilikoner naturligtvis. Och i höst har crackhoran haft sina femton minuter i trendsättningens strålkastarljus.
Var modet kommer ifrån och hur det kommer sig att det fastnat så bra i modebloggvärldens Sverige är ett mindre mysterium. Svenskarna som är ganska ängsliga och sällan vill sticka ut tog det lite lekfulla Vivianne Westwood- och Marc Jacobsgrungen till nya nivåer där den spred sig som en löpeld i torrt gräs.
Plötsligt var det helt okej att gå runt med de eviga leggingsen som byxor men nu med långa repor och maskor som man omsorgsfullt rivit upp själv. Hur många mammor som slagit sig för pannan när deras döttrar knatat ut i tunga boots, trasiga t-shirtar som inte täcker magen och en skabbig gammal päls de hittat på vinden, kan man bara tänka sig. Men faktumet kvarstår att höstens stora trend har varit just att se ut som man nyligen kravlat ur en container eller kanske satt en liten kanyl i armen.
Och det är antagligen just den ständigt återkommande grungetrenden som har tagits till nya nivåer, men som för första gången har blivit mer allmänt accepterad. För ett år sen skulle nämligen ingen i sunkig collegetröja och tights komma in runt Stureplan. Numera är det en del av dresskoden. Vill du fixa stilen? Lätt som en plätt!
Rispa upp ett par tights så pass mycket att det är mer hål än sammanhållet tyg, dra på dig ett för kort linne (viktigt; utan BH under), snöra fast ett par kängor på fötterna (gärna Doc Martens), låt bli att kamma håret och släng på en urtvättad, blekt gammal Nikehoodie. Skulle nu föräldrarnas inflytande ändå vara hyfsat stort fortfarande så kompromissa. Sätt bara saxen lagom våldsamt i ett par jeans, ta på dig en spetsbody (helst inköpt på Beyond Retro), låt ett par AAstrumpor synas ovanför skoskaftens kant och stick armarna i en pälsväst som luktar damm och malmedel.
Den alternativa esteten/crackhoran/mjukisgrungen är således lappen du kan sätta på din stil.
Men glöm för all del inte att tjata om Balmains storhet, vikten av vargar som ylar mot månen i tryck på tishor och längtan efter jellyshots på Berns och nya Spyan.
Det har antagligen aldrig varit så billigt att vara trendig. För med lite rotande i garderobens innersta och nedersta byrålådan så får man på några minuter ihop det som gör dig till Alice Dellal, Swedish edition. Sätt dessutom pappas rakapparat precis ovanför örat och låt den tugga i sig en 1 x 1 dm stor bit hår och du är hetare än hetast. Eller bara sunkig?
Fotnot: Vill du läsa mer av Kajsa? Spana in hennes blogg på ltz.se

Mer läsning

Annons