Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Conor oberst

"Upside down mountain"
(Nonesuch/Warner)
Betyg: 4/5
Bästa låt: "Zigzagging toward the light"

Vi kan tacka Conor Oberst för mycket - förutom ett gäng omistliga Bright Eyes-skivor från tidigt 00-tal är han till exempel också en stor anledning till att First Aid Kit överhuvudtaget existerar. Klara Söderberg har flera gånger berättat om hur mycket Obersts musik inspirerade henne när hon var (ännu) yngre.

En slags cirkel slöts därför när Oberst gästade på ett spår på First Aid Kits "The lion's roar" (för övrigt producerad av Bright Eyes-medlemmen Mike Mogis) och på "Upside down mountain" sluts ännu en då systrarna Söderberg bidrar med körsång på merparten av spåren.

Musikaliskt bjuds det inte på några större överraskningar, det är lagom skev americana, stark indie och fin vuxenrock. Kanske inte den extremt produktive Omahasonens starkaste album men fullt av perfekta låtar som "Enola gay", "Zigzagging toward the light" och "Kick" - kvalitet rakt igenom.

Och så har vi förstås Conor Obersts röst, den är ju sådan att man tror på och berörs av allt han sjunger.

Linus Brännström/TT

linus.brannstrom@tt.se