Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Conny fick blödande magsår av parasiten

Parasiten har drabbat många i Östersund. De flesta har klarat sig lindrigt. Men inte alla – Conny Halvarsson i Orrviken fick hämtas med ambulans efter akuta bröstsmärtor och ett blödande magsår.

Annons

Förra onsdagen fick Conny Halvarsson Cryptosporidium-magsjuka.

Men i söndags försämrades hans hälsa. Conny Halvarsson fick åka in akut till sjukhus med bröstsmärtor.

– Jag hade en djävulsk kramp i ryggen. Den drog sig framåt mot bröstet. Till slut kunde jag inte gå. Då kröp jag till korset och ringde sjukvårdsupplysningen för att höra vad jag skulle göra. De skickade ambulans direkt, säger han.

Efter fyra dagars sjukhusvistelse och undersökningar skrevs Conny Halvarsson till slut ut på onsdagen. Det var också först då han fick reda på varför han fått bröstsmärtor och att det fanns en koppling till Cryptosporidiumutbrottet.

– På onsdagen gick läkarna ner med ett rör och tittade i magsäcken och upptäckte att jag hade magsår, säger Conny Halvarsson.

1996 var han med i en arbetsplatsolycka och bröt ryggen. Efter det har Conny Halvarsson ett skrivbordsjobb och äter värktabletter som läkare skriver ut.

– Det är Pronaxen, säger han.

Egentligen inga konstigheter.

Det är samma Pronaxen som finns receptfritt i apotekshyllorna men i starkare dos. Den bryts i normala fall ner av vätska i magen.

Men Cryptosporidium-magsjukan som drabbat Conny Halvarsson och många andra gör att kroppen får vätskebrist.

Då kan medicinen – i det här fallet Pronaxen – fräta hål på magsäcken och som i Conny Halvarssons fall leda till akut magsår.

Conny Halvarsson säger att han drog ner på värkmedicineringen när han fick magsjuka.

– Men det hjälpte inte. All vätska rinner rakt igenom. Det finns inget kvar, säger han.

Nu har Conny Halvarsson tillfälligt bytt till Alvedon.

– Den är mildare mot magen, säger han.

Under dagen har Conny Halvarsson försökt få tag på en ryggläkare som kan ge honom en ersättningsmedicin – utan framgång.

– Det har varit hopplöst att få tag på någon, säger han.

Hur länge han kommer att ha magsår vet han inte. Det är en ny situation. Han har aldrig haft det förut. Sjukskrivning finns inte i planerna för Conny Halvarsson.

– Tur att det är helg så att man får vila lite. Men jag var sjukskriven i fyra år för olyckan på jobbet. Så någon mer sjukskrivning hade jag inte tänkt mig, säger han.