Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Congoveteranerna

Annons

FN-veteranerna Congo är en rikstäckande kamratförening, som står öppen för alla FN-soldater som deltog i FN:s fredsmission i Kongo under åren 1960–1964.

Åtskilliga unga män från Z-län tjänstgjorde i Kongo på den tiden. Jämtarna var klart överrepresenterade. Under de fyra år FN verkade i Kongo omkom 243 soldater och befäl, varav 19 från Sverige.

Årsmötet hölls den 9 maj och samlade 140 deltagare. Inledningen skedde redan på fredagen den 8 maj med en kamratträff på officersmässen.

Höjdpunkten för kvällen var visningen av ett bildspel som Lars Widegren sammanställt med hjälp av de foton han tog vid tjänstgöringen i Kongo 1962.

De suggestiva bilderna från Elisabethville och Kamina beledsagades av rytmisk afrikansk musik.

Under årsmötet på lördagen valdes Karl-Olof Fransson till ordförande för ytterligare ett år. Rune Brink är föreningens kassör. Årsavgiften fastställdes till 200 kronor.

Styrelsen fick i uppdrag från årsmötet att hos berörda myndigheter verka för att minnesmonumentet för stupade FN-soldater skulle flyttas från norra Djurgården i Stockholm till Artillerigården vid Armémuseum. Årsmötet beslöt att 20 000 kronor ur föreningens hjälpfond skulle skänkas till Panzi-sjukhuset i Bukavo, Kongo.

Efter årsmötet följde ett intressant föredrag av överste Ulf Henricsson, legendarisk chef för BA 01 i Bosnien, som sattes in på hösten 1993.

Han berättade att han redan från början måste dra många paralleller med den svenska Kongoinsatsen, ty i båda missionerna blev FN-styrkans uppgift fredsframtvingande i stället för fredsbevarande på grund av krigshandlingarna.

Årsmötets final var som vanligt mycket festlig med god mat och dryck och många såväl roande som allvarliga tal. Olika företag hade sponsrat festligheterna. Git Skiöld – fältartist i kongo 1962 – svarade för underhållningen efter banketten.

Alla jämtar som tjänstgjorde i Kongo på 60-talet samt de som på senare år tjänstgjort i Kongo i Monuc och Operation Artemis är välkomna som medlemmar i föreningen.

Nästa år är det dubbeljubileum. Föreningen fyller 30 år och det är 50 år sedan den första Kongobataljonen landsteg i den mycket oroliga Katangaprovinsen.

Besök gärna föreningens hemsida: www.kongoveteranerna.se

Mer läsning

Annons