Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Commander Crowe mot franska storlopp

/
  • Commander Crowe kopplar grepp på upploppet i Gävle Stora Pris i lördagens V75-omgång.  Foto: Maria Holmén

Två segermaskiner glänste i lördagens V75-omgång i Gävle. Commander Crowe tog seger nummer 25 och har bara förlorat ett lopp i karriären. Järvösfaks vann för 180:e gången – trots två galopper.

Annons
Commander Crowe förlorade för första gången i karriären i SM på Åby för en månad sedan. Innan dess hade han vunnit samtliga 22 starter.
I guldfinalen vann Commander Crowe enkelt trots att han travade utvändigt om en så bra häst som Jaded. I sulkyn satt Peter Ingves som fått förtroendet eftersom ordinarie kusken Johhny Takter har problem med ryggen efter en olycka.
– Jag har inte ord för hur bra Commander Crowe är. Jag visste att min position skulle bli utvändigt om ledaren, men han klarade det också, sade Ingves, som arbetar hos tränaren och delägaren Petri Puro i Halmstad.
Commander Crowe är på väg att bli Sveriges nya internationella travstjärna. Han har matchats lugnt och bara startat i Sverige med fjolårets derbytriumf som den största. Men Petri Puro avslöjade efter guldfinalen att han siktar på några större lopp på Vincennes-banan i Paris.
– Normalt hade vi nog ställt undan honom för året efter det här, men eftersom han var sjuk i två månader i somras så flyttar vi fram säsongen. Jag har börjat titta lite i franska propositioner men vi har ännu inte bestämt oss vilka lopp det blir, sade Puro.
Men någon start i Prix d’Amerique sista söndagen i januari blir det nog aldrig för fuxen eftersom inte fransmännen tillåter valacker att delta i världens tuffaste travlopp. Och att reglerna ska ändras känns inte särskilt troligt.
Järvsöfaks är ett fenomen som tog seger nummer 180 i 206:e starten. Men det såg illa ut på sista långsidan när 14-åringen oväntat galopperade.
– Han tog till och med två korta galopper och jag fick verkligen hjärtat i halsgropen. Men han ställde sig snabbt i trav igen och kunde ändå vinna. Han var pigg sista biten mot mål och jag tror han gillade publikens jubel, sade Jan-Olov Persson.
Persson och hans Järvsöfaks har nu tre segrar kvar för att passera Sabins svenska rekord på 182 segrar och ytterligare en för att passera norske kallblodsstjärnan Alm Svarten som tog 183 segrar. Gävles bana var i mycket dåligt skick under den första V75-avdelningen. Men efter påtryckningar av flera kuskar valde banpersonalen att skrapa bort det smetiga ytlagret. Det hjälpte och banan blev klart bättre.

Mer läsning

Annons