Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Colin Firth i sitt livs roll – nominerad till Oscar

/
  • Brittiske Colin Firth har chans på en Oscarsstayett den 7 mars.Foto: Chris Pizzello/AP Photo/Scanpix
  • Designern Tom Ford regidebuterar med filmen ”En enda man”.Foto: Luca Bruno/AP Photo/Scanpix
  • Oscarsnominerade Colin Firth tillsammans med Julianne Moore i nya ”En enda man”. Foto: Eduard Grau/AP Photo/Scanpix

Han är nominerad till en Oscar för sin insats i ”En enda man”. Men Colin Firth anser inte att filmen handlar om homosexuell kärlek.

– Det är en kärlekshistoria, punkt slut, säger han.

Annons

”En enda man”, som är designern Tom Fords regidebut och bygger på Christopher Isherwoods roman med samma namn från 1964, handlar om den homosexuelle George, en man som inte längre vill leva.

Hans älskare dog för flera år sedan, och George står inte längre ut med ensamheten. Han har bestämt sig för att ta livet av sig, men det han upplever under dagen gör att han inser att det även finns ljuspunkter.

Huvudrollsinnehavaren Colin Firth berättar för TT Spektra att han först blev förvånad över att Tom Ford ville göra filmen.

– Om en berömd designer ska regidebutera, så väntar man sig ju inte direkt att det ska handla om en deprimerad man i början av 60-talet. Det hade ju varit troligare att det skulle handla om mode, säger han.

Att filmen behandlar ämnet homosexuell kärlek förnekar dock både Firth, som är nominerad till en Oscar i kategorin Bästa manliga huvudroll för sin roll som George, och regissören.

- Det har aldrig handlat om det för mig. Det är en kärlekshistoria. Det hade lika gärna kunnat handla om en man som sörjer sin hustru. Det handlar om två människor som älskade varandra, det är allt, menar Tom Ford.

Colin Firth håller med:

– Det är en kärlekshistoria, punkt slut.

När Firth först läste manus till ”En enda man” insåg han att han hade fått rejält fria händer av regissören.

- Det var ett sparsmakat manus. Jag fick många möjligheter att göra saker som jag annars inte brukar göra. Vissa regissörer har en tendens att förminska skådespelarna till pusselbitar, men sådan är inte Tom. Han skapar en atmosfär som får folk att vilja göra sitt

Trots roller i filmer som ”Love actually” och ”Mamma mia” är det fortfarande genombrottsrollen som mr Darcy i tv-serien ”Stolthet och fördom” som de flesta förknippar med Firth. Men skådespelaren säger att han fortfarande inte är trött på vara i det närmaste synonym med karaktären.

– Nej, hur skulle jag kunna vara det? Utan mr Darcy hade jag kanske inte stått där jag är i dag. Men ibland funderar jag över om att jag inte borde byta namn och heta Colin Darcy. Det skulle kunna vara min räddning den dag min karriär är över och det enda som återstår är att inviga snabbköp.

Rollen som Darcy har lett till att han upprepade gånger kallats ”Den sexigaste mannen i världen”, något han tar med en nypa salt.

– Alla gillar väl att bli smickrade, men vad ska man säga om det? Man kan bara undra om det har betytt någonting, men det tror jag inte att det har gjort.

Mer läsning

Annons