Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coldplay använder Görans norrsken

I mars fångade fotografen Göran Strand ett mäktigt norrsken över Östersund. Nu finns norrskenet med i Coldplays nya film och scenshow.

I söndags hade Coldplays tv-film "Ghost stories" premiär i USA. Filmen spelades in i en specialbyggd amfiteater i Los Angeles och till tonerna av låten "A sky filled of stars" flimrar Göran Strands dramatiska norrsken i taket. Hans norrsken kommer även att användas som back drop under Coldplays livespelningar under deras pågående turné.

– Jag är självklart jätteglad, men har nog fortfarande inte riktigt förstått att Coldplay, ett av världens största popband, använder sig av mitt norrsken. Jag har gillat dem sedan 1990-talet, säger Göran Strand, som enligt avtalet inte får berätta hur mycket pengar han fick för filmsekvensen.

– Men jag är nöjd och de verkar också vara nöjda eftersom vi kom överens.

#Har du fått någon konsertinbjudan?

– Nej, och det förväntar jag mig inte heller. Jag är nog ganska långt bort i produktionsledet. Medlemmarna i Coldplay känner säkert inte till mig över huvud taget.

#Vad betyder affären för dig som fotograf?

– Förhoppningsvis blir den en dörröppnare till fler spännande projekt. Jag skulle gärna jobba med fler band eftersom musik och bild fungerar så bra ihop när man vill åt en viss stämning.

Det var i mars förra året som Göran Strand begav sig ut på isen vid Vallsundet på Frösösidan, där färjan tidigare brukade gå. Tanken var att fånga kometen Pan Starrs, något som han misslyckades med. I stället vände han kameran mot det starka norrsken som rörde sig snabbt över himlen.

– Jag dokumenterade fyra timmar, vid två-, tre-tiden på natten avtog skenet. Men medan det varade hörde jag att det syntes ända ner till Gotland. Norrsken är så mäktigt, jag blir aldrig mätt på det.

Framöver visar både dansk och finsk television Coldplays film "Ghost stories", men än så länge har den inte fått något datum i rutan i Sverige.

– Den kommer snart på dvd i Sverige i alla fall, säger Göran Strand.