Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coachen: "Östersund är helt fantastiskt"

Han kommer aldrig att förneka sina rötter från Göteborg, men Pontus Frivold har hitta flera "förälskelser".

– Östersund är helt fantastiskt. Jag trivs otroligt bra, säger nye Jämtlandscoachen.

Efter totalt sex år i Norrland (fem år i Sundsvall Dragons organisation och ett år som PR-man på en reklambyrå i staden) har Frivold blivit så mycket norrlänning som man kan bli som göteborgare.

– Norrlänningar är mycket trevliga och det är ett ärligt folk. Enda problemet är att ni inte förstår hur bra ni har det.

Hur har flytten till Östersund varit?

– Jag trivs otroligt bra. Det är en liten stad och man behöver inte bil dit man ska. Man går.

Han säger själv att alla spår av draken är bortsopade.

– Draken är helt borta. Nu är det bara älgar (Jämtland Baskets klubbsymbol) som gäller. Jag har också blivit förälskad i Jämtlands flagga. Den är så vacker. Jag har tvingat in den på alla möjliga ställen. På våra dräkter, tröjor, jackor.

Det märks att Pontus Frivold jobbat med marknadsfrågor under många år. Som sporchef i Jämtland vet han hur viktigt det är att sälja in en produkt.

Ändå är det förstås som tränare som Pontus är anställd i första hand. Det är där han ska försöka bevisa att han håller som headcoach i Basketligan.

Tiden i Sundsvall gav förvisso två SM-guld, men det var som andrecoach bakom Peter Öqvist och sedan som en viktig medlem i organisationen.

En del basketfolk tror kanske att du är mer av PR-man och sportchef än coach?

– Ja, så kan det vara, men ingen vet eftersom ingen sett mig som headcoach. Det är upp till mig att bevisa.

Pontus verkar i alla fall inte tveka på sin kapacitet.

– Jag har jobbat med duktiga personer som Peter (Öqvist), med Kostas Flevarakis och Brad Dean (andrecoach i Sveriges herrlandslag). Jag lyssnar till många äldre coacher och försöker lära mig.

Ändå var headcoach inget som fanns i tankarna när "Pecka" Johansson i våras ringde på hans mobiltelefon. Jämtland Basket hade just fått nej från Tommie Hansson (i 08 Stockholm) och bollade med flera namn.

Ett av namnen var en finländsk coach, ett annat var Pontus Frivold.

– Det var överraskande att jag var med i diskussionen. Jag hade inte "sålt in mig" hos klubbarna, vilket brukar vara kutym. Men i samma sekund som "Pecka" frågade mig var jag redo. Jag kände att jag skulle klara av det.

Det fanns dock ett problem. Hur skulle hans sambo Anna och hennes dotter reagera?

– Anna och dottern bor kvar i Matfors och eftersom det är så enkelt att åka mellan med buss och tåg går det mycket bra. Ambitionen är att vi så småningom ska etablera oss här.

En få en bostad i Östersund är dock lättare sagt än gjort.

– Det är otroligt dyrt! Någon sa att Östersund är den näst dyraste staden i Sverige.

Hur har den första tiden varit i Jämtland Basket?

– Det är en härlig atmosfär och vi är ett mycket bra gäng. Jag är tänd på att komma in i denna mycket spännande fas.

Sören Westin och "Pecka" Johansson har jobbat många år i Jämtland och fastlagt ett speciellt tänk och handlingsmönster – vissa hoppas att du ska bidra med nya idéer. Kommentar?

– Jag kan inte kommentera det som varit förut, men vi har haft bra diskussioner. Sören är ett mycket bra stöd, men det är framför allt med "Pecka" som jag jobbar mot.

– Eftersom jag är ny brukar jag ifrågasätta varför man gör saker på ett visst sätt. Vi försöker vända på varje sten. Ibland flyttar jag på den, ibland låter jag den ligga kvar.

Pontus nekar inte till att han tar med sig många tankar från Sundsvall Dragons och deras arbetssätt. Till exempel att satsa på långvarigt ledarskap.

– Jämtlands akilleshäl har varit att man bytt coacher mycket. Då har man också fått avhuggna säsonger. Långsiktighet är livsviktigt.

Du verkar gilla att jobba?

– Ja, basket är världens bästa grej och det här är ett 24-timmarsjobb. Det är en förmån att få vara med i Jämtlands nystart och försöka få förbättringar i alla led.

Tio frågor

1. Hur var din uppväxt?

– Fantastisk! Två älskande föräldrar som tog hand om mig hemma i Lindome.

2. Någon som betytt extra mycket i livet?

– Mina föräldrar, men också bror och syster. Jag är ett sladdbarn och mina syskon är nio respektive elva år äldre. De har varit ett stöd.

3. Vad är det bästa du gjort?

– Att jag alltid följt min passion.

4. Favoritpryl?

– Jag samlar på skor. Jag beställer från alla världsdelar, men jag köper alldeles för mycket. Tidigare jobbade jag med skodesign i Varberg.

5. Något du gärna unnar dig?

– Tid att slappna av. Att läsa en bok i ett mörkt rum, att ta ett långt bad eller bara att slappna av med egen tid.

6. Favoritämne i skolan?

– Svenska. Jag gillar att skriva. En gammal dröm är att bli sportjournalist.

7. Hur blir man lycklig?

– Genom att följa sitt hjärta.

8. Tror du på Gud?

– Inte på e–n Gud, men jag tror att det kan finnas något utöver det mänskliga.

9. När blir du riktigt arg?

– När människor runt mig inte gör det som de sagt att de ska göra.

10. Vad är viktigast för Jämtland att investera i; människor eller annat?

– Organisationen, för att vi ska kunna ta ytterligare steg. Det är inte alltid en ny utlandsspelare som är viktigast. För oss är det kanske att öka säljstyrkan.