Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clowner ger barnen framtidstro

Clowner utan Gränser har sedan starten varit på några av världens värst krisdrabbade platser, för att ge barn på flykt hopp, drömmar och skratt. Nu har vi precis avslutat vår stora drömturné här – en Sverigeturné för skolor och ensamkommande barn på flykt som började i våras. Och tyvärr kan vi konstatera: vårt arbete behövs även i denna del av världen. Varje år skickar vi flera av Sveriges bästa clowner, akrobater och musiker till några av världens värsta miljöer. Som i Demokratiska republiken Kongo där över en miljon kvinnor och flickor utsatts för sexuellt våld och stora mängder barn fötts i utanförskap som följd. Våra artister har varit i de mest fruktansvärda flyktingläger. I Myanmar där barn till minoriteten Rohingyafolket utsätts för systematisk förföljelse har vi sett under ske. Genom våra projekt har vi väckt kärlek och närhet till liv. Vi har jobbat på barnhem i över hela världen. Där har vi fått barn att skratta och våga tro på en framtid. Genom våra föreställningar har vi fått barn som har slutat leka att börja leka igen.

Till våren planerar vi att åka till överlevande barn på Filippinerna. Men vårt arbete behövs väl inte i Sverige?

Jo tyvärr. Antalet barn som kommit till Sverige som flyktingar har ökat drastiskt de senaste åren. Tusentals barn lever i väntan på besked om asyl, många är gömda eller papperslösa, i ständig rädsla och osäkerhet om vad framtiden kommer att innebära. Barn som kommer hit genom flykt bär ofta på ett utanförskap, de har flytt från krig, våld, katastrofer och förlorat nära och kära. De bär på trauman. Det är barn som har genomgått fruktansvärda resor för att ta sig hit.

I Sverige har vi i enlighet med FN:s Barnkonvention lovat att skapa trygga och utvecklande platser för barn på flykt. I varje barn finns en enorm potential och kreativitet, den måste få sitt utrymme.

I skolorna behövs plattformar för att prata om flyktingskap. En pappa sa, tack för att ni har lärt min sexåriga son om flyktingskap utan att ge honom mardrömmar. Våra artister har besökt låg- och mellanstadieskolor och lämnat kvar verktyg för skolan att arbeta vidare med frågan. Vår ensemble har besökt svenska flyktingförläggningar, boenden för ensamkommande barn och andra platser där barn på flykt samlas. De har tagit emot oss med öppna armar.

Vi i Sverige behöver bli bättre på att lyfta alla barns drivkraft, bättre på att på riktigt praktisera barns rättigheter och bättre på att inte göra barn som kommit hit till offer utan istället ge det stöd de behöver, en trygghet och en framtid.

Clowner utan Gränser har påbörjat vårt arbete med att plocka hem vår kunskap och erfarenhet från över femton års arbete med barn i kris runtom i världen till Sverige. Det vill vi fortsätta med.

Jennifer Vidmo Generalsekreterare, Clowner utan Gränser

Joel Lindh Ordförande och artist, Clowner utan Gränser

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel