Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clownen Ante roade gammal och ung

Skratt och clowneri, men också mer eftertänksamma nummer. Lördagens föreställning på Folkets hus i Sveg var för både barn och vuxna.

– Att vara clown är inte bara att dra ner byxorna och drutta på ändan, säger Andrej Rodikov, alias Clownen Ante.

Andrej Rodikov började sin föreställning med ganska traditionellt godisfrieri, vilket naturligtvis lockade fram skratt och glädje bland de yngsta besökarna på Folkets hus i Sveg på lördagen. Han tog också upp självaste ordförande, Jan-Erik Hagström, på scen, spökade ut honom i kjol och sjal och stal både en svängom och närapå en kyss.

Sedan fortsatte föreställningen med både kvastdans och hopprepskonster, för att avslutas med ett rejält såpbubbelregn och allmänt kaos när barn och vuxna jagade två jättelika badbollar runt hela samlingssalen. En föreställning som bjöd både på höga skratt och mer eftertänksamma nummer där clownen Antes hela varelse fick utrycka både längtan och kärlek.

– Det är inte obligatoriskt att man ska skratta bara för att det är en clown på scen. Men det ska vara intressant, inte tråkigt, säger Andrej Rodikov.

I dryga 30 år har han arbetat som artist, först i Ryssland där han också utbildad sig vid Moskvas teaterhögskola. Sedan 23 år arbetar han i Sverige. Han är också pantomimartist och blandar mimande med dans i sin föreställning.

– Att vara clown är en konstart, en poetisk form. Tyvärr har man ofta en ganska primitiv förståelse för vad en clown är. Ta till exempel McDonalds clownen som har förstört bilden av vad en clown verkligen är, säger han.