Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clooney var aldrig i Jämtland

Dalarna snor uppmärksamheten från Jämtland i filmen ”The American” med George Clooney. Singsjöns vackra vintervyer påstås ligga tre timmar med bil från Stockholm.

– Det är tråkigt, det hade varit en chans för Jämtland att få lite kredd, säger Eva Larsson, informationschef på Östersunds kommun.

Är du en av alla de som trodde att länet skulle svämma över av långväga turister efter premiären av ”The American” den 10 september? Glöm det. När de första scenerna av ”The American” rullar igång står det Dalarna och inte Jämtland på bioduken.

– Ja, det stämmer, det förvånade oss alla, säger Moa Westeson på Svensk filmindustri.

Westeson såg storfilmen för två dagar sedan tillsammans med regissören och fotografen Anton Corbijn. Enligt henne har Corbijn sagt att Dalarna inte alls är något tryckfel eller missförstånd. Tvärtom var det viktigt att platsen i filmen skulle ligga närmare Stockholm. Huvudpersonen, yrkesmördaren Jack, lämnar nämligen Sveriges huvudstad och åker bil i ungefär tre timmar innan han kommer fram till sitt gömställe, och på den tiden hinner man inte ända upp till Jämtland förklarar hon.

– Jag frågade Anton varför det stod Dalarna och då förklarade han att det passade historien bättre. Det här är något som bestämdes vid klippbordet och ingenting som vi hade kunnat göra något åt, säger Moa Westeson.

– Men hade Östersund gått in med pengar hade vi ju förstås skrivit ett avtal. Nu hade vi inga skyldigheter, fortsätter Westeson.

Diskussionen om sponsringspengar pågick för fullt i början av 2010. Det var i huvudsak kommunchefen Bengt Marsch som hade hand om den biten men informationschef Eva Larsson var också med under mötena. Hon berättar att Svensk filmindustri la ut en trevare, men att kommunen valde att tacka nej eftersom de två parterna inte var i närheten av varandra.

– Jag tror inte att det blev någon konkret siffra nämnd, men vi pratar om mycket pengar, säger hon.

#Tror du att ni skulle ha handlat annorlunda om ni hade vetat det här?

– Nej, det törs jag inte säga. Det ställs hela tiden mot andra saker och prioriteringar, det är skattepengar vi hanterar. Jag tycker inte att vi ska dra för stora växlar på det här. Det är tråkigt för Jämtland, men ingenting ovanligt, säger hon.

Per Hjärpsgård på Mid Nordic Filmcommission tror mest att det är den lokala biopubliken som blir besviken över att inte få se länsnamnet i tryck, både den internationella och nationella filmbranschen är väl medvetna om var filmen är inspelad. Hjärpsgård anser att det finns en styrka i att Jämtland kan spela vad än rollistan kräver.

– När Michael Winterbottom var här och spelade in filmen ”Genova” skulle Östersund föreställa en förort till Chicago och i den norska filmen ”Hjem till jul” är det en julby i Norge. I ”The American” är Jämtland Dalarna. Det visar att vi kan föreställa många olika locations runt om i hela världen, säger han.

Uppståndelsen blev stor när filmteamet med skådespelaren George Clooney och regissören Anton Corbijn valde att förlägga inspelningen av thrillern ”The American” till Jämtland och Singsjön. När planet med Hollywoodaktören Clooney landade på Åre Östersund flygplats i vintras samlades pressen i vänthallen. Stjärnglansen över norrländsk glesbygd var ett faktum. Många länsbor ställde upp för produktionen. Branschen talade om all reklam som inspelningen skulle generera. Nu tror forskare vid Mittuniversitetet att bland annat The American kan resultera i en ny form av turism för länet, så kallad popkulturturism. Men tji fick vi. Eller?

– Det är för tidigt att säga, men Östersund med omnejd fick i alla fall en enorm pr under inspelningsdagarna, säger Per Hjärpsgård.

– Nu vet vi inte vilken genomslagskraft filmen får, men det är möjligt att vi får gratulera dalmasarna som får sola sig i glansen av oss, säger Eva Larsson och skrattar.