Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkuskamraterna intar scenen tillsammans

/
  • Kvällens nycirkusföreställning handlar om att våga släppa taget om vardagen. Fria fall och luftakrobatik utgör en del av det som gestaltar historien. Foto: Henrik Flygare
  • Sara Nässén har sysslat med cirkus i tolv år och är en van luftakrobat.  ”Det går att koppla bort nervositeten när man är i luften”, säger hon.
  • Sara Nässén och Elinor Jakobson är två av dem som i kväll visar nycirkusföreställningen ”Våga! Allting upphör” på Storsjöteatern.

Emma, Sara och Elinor bestämde sig i höstas för att sätta upp

en nycirkusföreställning tillsammans. Efter ett halvår av planering

och repetition är det nu dags att visa upp resultatet.

I kväll har deras föreställning ”Våga! Allting upphör” premiär på Storsjöteatern.

Annons

I cirkushuset på Frösö strand är ett tiotal cirkusentusiaster samlade för att repa. En berättarröst talar med låg stämma medan Elinor Jakobson klättrar upp i tyget som hänger från taket. Hon är en av tre gymnasietjejer som gör föreställningen som projektarbete. Emma Hörnell och Sara Nässén är de andra två och berättar att de bestämde sig tidigt i höstas för att göra en nycirkusföreställning tillsammans.

Nycirkus är för den oinsatte cirkuskonster och teater kombinerat inom ramen av en handling.

– Nycirkus är inte så vanligt här och det är mycket därför vi gör det. Det är en rolig form och vårt gemensamma intresse, säger Emma.

Alla tre har sysslat med cirkus i omkring tolv år och är numera ledare för grupper på Cirkus kul & bus. I föreningen har de årliga shower och är ganska vana vid att planera och genomföra stora projekt.

– Men man glömmer alltid hur mycket jobb det är. Det här är också den första vi gör helt själva, säger Emma, som kommer att stå för markbaserad akrobatik i showen. Utöver det blir det mycket luftakrobatik, med trapetskonster och andra inslag. Till sin hjälp har de ett gäng bestående av kompisar från cirkusen som glatt ställt upp på att medverka i showen.

En av dem slänger sig plötsligt med volter över mattan i en scen där han ger en ros till huvudpersonen, spelad av Elinor. ”Sätt låten på repeat” ropar en annan och Detektivbyråns drömska melodier fyller rummet.

Föreställningen handlar om en tjej som är trött på sina rutiner och instängda vardag. Hon vill bryta sig loss och prova något nytt. Den handlar om att våga för att leva, vilket kan tyckas passa väldigt bra när det gestaltas av sådant som att släppa taget och falla med endast ett tygstycke som säkerhetslina.

Till skillnad från huvudkaraktärens personlighet verkar feghet däremot vara ett okänt begrepp för de tre som skrivit manus. Sara Nässén säger att hon ibland blir nervös inför ett nummer men lärt sig koppla bort det.

– Jag fick en blåtira en gång när jag råkade knäa mig själv, men det är faktiskt den enda skadan jag fått. Jag tror att det är vanligare att skada sig i vanlig akrobatik än i luftakrobatik.

Men så plötsligt rasslar det till i trapetsen som en av aktörerna sitter i och alla drar efter andan.

– Äh, det är bara vajrarna som låter, man blir rädd varje gång fastän man vet vad det är, skyndar sig Sara att ropa och så fortsätter repetitionen som förut.

Annons