Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christofer kan få en nyckelroll i OS

I måndags fick Christofer Eriksson beskedet från SOK: Packa dig i väg till Sotji.

Och där kan han få en tung nyckelroll som fjärde länk i det stafettlag som har alla möjligheter att slåss om OS-guldet.

– Visst känner man press som startman i det laget ... men det blir nog blivit svårt för Ferry, Lindström och Bergman att ta nån medalj utan en fjärdeman, säger Tullusåkaren.

Och packa sig i väg är väl ungefär vad det handlar om. Nyss hemkommen från europacuptävlingarna i Ruhpolding hinner Christofer inte mer än se till lägenheten innan det till helgen bär av till förlägret inför OS.

– Vi åker till Antholz på lördag, så jag hinner väl inte mer än tvätta lite kläder och betala några räkningar innan det bär av igen, säger 25-åringen.

Men den här resan tar naturligtvis inte emot ett enda litet dugg.

– Nej. När det var OS i Vancouver var jag inte alls med i nån OS-diskussion. Jag gjorde lumpen då och hade precis kommit med i U-landslaget ... men det var väl den vintern jag satte upp målet att sikta på Sotji.

– Så det är ett mål jag haft länge.

Beskedet fick han av Johan Hagström via telefon på en flygplats någonstans mellan Ruhpolding och Östersund.

Blev du överraskad?

– Jag hade så klart hoppats på det här ... men det var nog ganska tajt om den sista platsen, säger Eriksson som troligen fick den i konkurrens med i första hand Magnus Jonsson.

Vad avgjorde till din fördel tror du?

– Vet inte. Men jag har gjort några bra insatser i vinter, det är väl det. Jag var ju fyra och sjua på europacupen i början av säsongen.

– Sen körde jag ju startsträckan när vi var tvåa i VC-stafetten i Hochfilzen.

Och där har vi så klart ett tungt vägande argument. Med fem man i det svenska OS-laget och fyra svenska startplatser i de individuella loppen finns förstås goda möjligheter att få köra någon individuell disciplin – men från förbundets sida måste man utgå ifrån att Erikssons viktigaste roll är den som en eventuell startman i stafettlaget.

Där är Björn Ferry, Fredrik Lindström och Carl-Johan Bergman givna. Fjärde man, och troligtvis startman, blir antingen herr Eriksson eller Tobias Arwidsson.

Vad tror du om dina chanser att få det åtråvärda förtroendet?

– Äh, det känns verkligen meningslöst att spekulera i det. Men visst har du rätt i att det är ett speciellt uppdrag – det är ju den rimliga chansen jag har att få hänga någonting runt halsen på det här mästerskapet.

– Men vi har ju visat båda två, jag och Tobias, att vi kan bidra till bra resultat i ett stafettlag.

Visst. Eriksson har den där andraplatsen från Hochfilzen och efter det har stafettlaget – med Arwidsson i laget – slutat fyra, fyra och tvåa i världscupen.

Utan att var oförskämd får man väl ändå säga att Ferry, Lindström och Bergman normalt sett presterar på en högre nivå än du och Tobias gör. Vad innebär det för den som blir fjärdeman, känner man pressen lite extra?

– Självklart känner man press, men man kan inte tänka så. Man måste försöka lägga fokus på det jobb man ska göra. Och visst är de tre stabilare än mig och Tobias ... men jag tror de skulle få svårt att ta nån medalj utan en fjärde man, säger Eriksson.

– Den av oss som får åka stafetten kommer att vara en viktig kugge, säger Eriksson.

Vad vet du om OS-banorna?

– Jag var ju med i det lag som körde i för-OS i fjol, så jag vet vad som väntar. Sedan dess har de ändrat lite i stafettbanan, tagit bort ett par stigningar – just stafettbanan tror jag faktiskt passar mig ganska bra.

Helgens europacuplopp bjöd på två 20-nåntingplaceringar och en sjätteplats i mixedstafetten.

Vad säger det om din form för dagen?

– Jag har haft lite svårt att få skyttebiten att stämma, och det har väl varit lite av min svaga sida i hela karriären.

– Men åkmässigt var helgens lopp ett steg framåt. Jag gjorde en bra sträcka i stafetten och i sprinten var jag bara 27 sekunder efter Lars Berger i åktid, säger Eriksson.