Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christina är årets Härkestipendiat

Ett skal, ett utanför och ett innanför. Det har både hus och människor. Och både hus och människor bär på en berättelse.

Paralleller som fascinerar Christina Langert och som hon arbetar med i sin konst.

Annons

Christina Langert är årets Härkestipendiat. Det innebär att hon får en månads fri vistelse på Härke Konstcentrum, chans att ställa ut på Ahlbergshallen och 15 000 kronor.

Stipendiet finansieras av Östersunds kommun, Jämtlands läns landsting och Härke Konstcentrum och dess syfte är att främja utbytet med konstnärer från andra delar av landet/världen.

Christina Langert är född och uppväxt i Göteborg men numera bosatt i Stockholm, där hon ska börja sitt femte år på Konsthögskolan till hösten.

Hon var en av många sökande till årets Härkestipendium, men juryn var helt enig om att det var just hon som skulle bli utvald, berättade Catrine Johansson som delade ut stipendiet vid en högtidlig ceremoni ute på Härke i förrgår.

Christina Langert var överlycklig att få komma ut i verkligheten, som hon kallade det:

– Det borde vara en del av utbildningen på Konsthögskolan att åka ut i landet och arbeta.

– Att se en annan konstscen än den i Stockholm, som skolan också gärna framställer som den enda konstscenen i landet, är väldigt nyttigt.

Christina ser fram emot att utnyttja sin månad i gästlägenheten på Härke och möjligheten att arbeta i konstnärsverkstaden där. Att ställa ut i Ahlbergshallen i november 2011 ska också bli spännande:

– Jag ska genast dit och titta och se vad rummet ger för idéer.

Hennes arbete handlar mycket om hus, rum och objekt som finns i våra rum.

– Jag sätter det i relation till min kropp och hur det är att vara människa.

Installationerna är oftast sparsmakat enkla:

– Den stora utmaningen är att ta bort, skala av och lita på att det som blir kvar säger det som behöver sägas.

Åsa Eriksson Ahnfelt