Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christer Siwertsson om hur landstinget ska ta sig ur krisen

Moderaten Christer Siwertsson öppnar för en skattehöjning i Region Jämtland Härjedalen nästa mandatperiod om det inte går att komma till rätta med ekonomin på annat sätt.

– Om det inte finns någon annan utväg kanske vi blir tvungna att höja skatten för att reparera de skador som majoriteten orsakat landstinget under de sista åren, säger han.

– Men först måste vi täppa till alla läckage. För ska vi kunna få en bättre vård måste vi komma till rätta med skevheterna inom ekonomi.

Han pekar på chefsavtalen, där chefer får behålla sin lön även om de lämnar sin chefspost för att bli handläggare. Administrationen måste ses över på ett helt annat sätt än det som är beställt och gjort. Här tror han att det går att skala ner en hel del.

– Särskilt nu när vi ska flytta in regionen i detta där det följer med personal.

Så du tror att det blir uppsägningar?

– Det behöver inte bli så, vi har ganska hög medelålder med många som går i pension. Då kanske vi klarar oss.

Kostnader för resor och konferenser är något som Christer Siwertsson ständigt återkommer till.

– I ett konkursmässigt landsting, med 2,6 miljarder i pensionsskuld och flera hundra miljoner i ackumulerat underskott, är det fel att tillåta att 45 personer reser och konfererar för tio miljoner under nio månader, slår han fast.

– Nu när det ska bildas en region tar vi med oss ett jättestort underskott som sjukvården står för.

Hur ska du få sjuksköterskor och undersköteskor att söka sig till landstinget?

– Vi ska satsa på den patientnära personalen, för mår personalen bra mår även patienterna bra. Sjuksköterskeeleverna har begärt 24 000 kronor i ingångslön, och vi ska vara tacksamma över att de inte begär mer.

Moderaterna slår nu fast att ingångslönen ska vara 24 000 kronor för sjuksköterskorna och sedan ska de få 600 kronor utöver avtalet första året. Därefter 800 kronor, utöver avtal, år två och tre.

Bristen på specialistsjuksköterskor ska klaras genom studier med en månadslön på 24 000 kronor under studietiden

– Vi ska börja inom psykiatrin där behovet är som störst. Utifrån vår budget kan vi utbilda fyra per år. Vi vill även höja utbildningsbidrag för undersköterskor med 1 500 per månad, till 6 500 kronor.

Han säger även att mer pengar måste in i primärvården, att patientavgifterna måste höjas och att en friskvårdscheck ska skrivas ut till personalen.

Hur ska vi locka människor att flytta till länet då?

– Vi kan inte bara tro att folk ska flytta hit, de måste kunna försörja sig också. Det måste skapas arbeten och det kan inte politikerna göra.

– Men bredband, telefoni och farbara väga är viktiga. Jag kan jämföra med Mozambique där jag arbetat och bott, ett av de fattigaste länderna i världen. Men de hade fungerande telefoni överallt.

– En förutsättning för att företag ska etablera sig här är mobiltäckning i hela länet, tjälsäkra vägar och se till att alla får bredband.

Ett recept är att tänka till vid upphandlingar, här går det att göra mycket för att befintliga företag ska kunna växa.

– Ibland stirrar vi oss blinda på att hela tiden få in nya företag. Det kanske är bättre att se till att befintliga kan växa och det går att göra med bättre styrning av upphandlingarna.

– Vi kan inte bara sitta och klaga på staten, vi har ett jättejobb själva att göra i länet politiskt.

Är du en sossehatare?

– Inte alls, jag har många kompisar som är Socialdemokrater. Men jag tycker inte om att samma parti ska styra som i landstinget, under 92 år. Det hade inte varit ett dugg bättre om Moderaterna hade haft makten lika länge, det blir en politisk trötthet.

Förra valet tog M två mandat från C. Nu kommer du att utmanas av en ny kraft, Eva Hellstand C. Känner du flåset i nacken?

– Jag har sagt till de borgerliga partierna att det viktiga är att det blir ett maktskifte.

Miljöpartiet har du haft farhågor inför om de skulle hamna i en kommande regering. Men i regionfullmäktige har du öppnat för ett samarbete?

– MP lokalt är en sak, MP centralt är något annat. Jag kan tänka mig att komma överens med MP om en skattehöjning om de kommer överens med oss om en sanering av ekonomin.

Han oroas över att Sverigedemokraterna kan gå framåt i valet, han gissar på att de får 14-15 procent.

– Jag är oerhört orolig för det, säger han. Jag har sett listan till regionfullmäktige med fjorton namn. Jag har också pratat med majoriteten att om vi bli jämnstora efter valet kanske vi måste tänka på ett annat sätt, kanske hitta andra konstellationer så de inte kan styra politiken i regionfullmäktige.